Anamú: proprietăți și contraindicații
În medicina complementară, anamú este folosit pentru a reduce inflamația și durerea, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru combaterea unor boli cronice. Acest arbust erbaceu este originar din jungla amazoniană, unde toate proprietățile acestei plante sunt celebre.
Mai jos, vom explica ce este anamú, care sunt posibilele sale beneficii pentru organism și de ce să ținem cont atunci când îl consumăm.
Ce este anamú?
Anamú sau Petiveria alliacea este un arbust care în unele țări tropicale crește ca buruiană. Crește în toată America de Sud, America Centrală și Statele Unite.
Una dintre caracteristicile deosebite ale rădăcinii și frunzelor este mirosul puternic de usturoi. Acesta se datorează unora dintre componentele sale, în special compușilor cu sulf. Conține și alte substanțe, precum flavonoidele, triterpenele sau cumarina, care îi conferă proprietățile benefice.
Multe dintre aceste efecte pozitive sunt cunoscute în medicina tradițională. De asemenea, există un număr mic de studii științifice pe animale și teste de laborator.
Proprietățile și beneficiile arborelui anamú
Există mai multe beneficii ale arborelui anamú. Cele mai importante sunt următoarele:
Proprietăți antioxidante
Datorită compușilor săi vegetali, anamú are proprietăți antioxidante. Conține flavonoide, cumarine, triterpene și sulf. Acești antioxidanți au funcția de a bloca radicalii liberi.
Potrivit unei recenzii publicate în Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery, radicalii liberi sunt asociați cu boli și afecțiuni cronice, boli de inimă, tulburări ale creierului și diabet.
Recomandăm: Rețetă de smoothie antioxidant cu afine și cireșe
Reducerea inflamației și ameliorarea durerii
Multă vreme această plantă a fost folosită în mod tradițional pentru a calma durerea și pentru a reduce inflamația. Conform cercetărilor efectuate pe șoareci de Jurnalul Chinez de Medicină Integrativă, anamú reduce markerii inflamației, cum ar fi interleukina 6, prostaglandina E2 și factorul de necroză tumorală alfa.
Pe de altă parte, Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy & Phytopharmacology a constatat că anamú poate ameliora în mod semnificativ durerea.
În schimb, cercetările efectuate pe 14 oameni care sufereau de osteoartrită au descoperit că ceaiul de anamú nu este la fel de eficient ca medicamentele. Prin urmare, luați în considerare faptul că sunt necesare mai multe studii la om pentru a descoperi dacă este eficient în acest sens.
Performanță mintală îmbunătățită
Un studiu pe animale realizat de Jurnalul de Etnofarmacologie a descoperit că anamú are potențialul de a îmbunătăți memoria pe termen scurt și lung.
La rândul său, un alt studiu pe animale a confirmat că îmbunătățește memoria pe termen lung și reduce semnele de anxietate, deși nu a putut dovedi că întărește memoria pe termen scurt.
Proprietăți anticancerigene
Un studiu in vitro a raportat că anamú a contribuit la moartea celulelor canceroase la nivel de prostată, sâni, plămâni, colon și pancreas, așa că se presupune că extractul acestei plante ar putea fi eficient în suprimarea progresiei anumitor tipuri de cancer.
Acest lucru se datorează faptului că are ingrediente active precum flavonoidele, acizii grași, cumarina și sulful. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni și este imposibil să considerăm că este o primă linie de abordare oncologică.
Alte beneficii posibile
Anamú poate avea beneficii suplimentare, cum ar fi următoarele:
- Crește imunitatea: Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Chineză a arătat că unii compuși din anamú ar putea stimula sistemul imunitar.
- Are proprietăți antimicrobiene: Datorită sulfului său, anamú are proprietăți antibacteriene și antifungice.
- Reduce anxietatea: Deși vorbim de studii pe animale, se crede că anamú reduce semnele de anxietate și depresie.
Mod de utilizare și contraindicații
Anamú poate fi achiziționat ca pudră, tinctură, frunze uscate sau capsule. În prezent, nu există date suficiente pentru o doză exactă din cauza cercetărilor rare la om. În ciuda informațiilor limitate, unele suplimente recomandă 400 până la 1250 mg pe zi.
Cercetările publicate în Journal of Ethnopharmacology au sugerat că aportul pe termen scurt al unei doze mici ar putea avea toxicitate scăzută. Cu toate acestea, pe perioade mai lungi, pot apărea efecte secundare, cum ar fi confuzie, tremur, somnolență, convulsii și neliniște.
Trebuie să rețineți că suplimentele cu anamú nu sunt supuse testelor de siguranță. Nefiind reglementate, fiecare producător poate recomanda doze diferite.
Se recomandă atenție deosebită dacă luați și un anticoagulant, un medicament pentru afecțiuni cardiace sau un medicament pentru diabet. Anamú conține deja o cantitate mică de anticoagulant natural numit cumarină.
Cine nu ar trebui să-l consume?
Deoarece este o plantă mai puțin cunoscută, se recomandă evitarea aportului acesteia la femeile însărcinate, în perioadele de alăptare și la copiii mici.
Dacă luați medicamente sau dacă suferiți de o afecțiune medicală specifică (probleme cardiace, renale, hepatice, diabet, etc.) trebuie să consultați medicul înainte de a consuma orice formă de anamú.
Ce să rețineți despre anamú?
Anamú este un arbust erbaceu folosit în medicina tradițională pentru a calma durerea, a reduce inflamația, a întări sistemul imunitar, a reduce anxietatea și a îmbunătăți performanța mentală. Toate aceste proprietăți au fost observate în testele de laborator și în testele pe animale.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi apariția acestor beneficii la oameni, posibilele efecte secundare și dozele adecvate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Adesanya, E. O., Oyesiku, O. O., Adesanya, O. O., Ogunlakin, A. D., Odugbemi, A. I., & Egieyeh, S. A. (2023). Phytochemical components and GC–MS analysis of Petiveria alliaceae L. fractions and volatile oils, Physical Sciences Reviews. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/psr-2022-0311/html
- Caicedo-Pinto, P., Lucena-Gallardo, D. F., Correa-Rivera, M. A., Yang-Yeung, K., Terán, O., & Bonfante-Cabarcas, R. (2019). Efecto de Petiveria alliacea y drogas colinérgicas sobre la habituación. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 18(6), 595-606. https://www.blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/113
- Conceição, B. C. d., Silva, T. A. d., Pantoja, L. V. P. d. S., Luz, D. A. d., Cardoso, E. K. S., Reis, L. D. d. S., Raiol-da-Silva, M. C., Kussler, M. S., Maia, C. S. F., & Fontes-Júnior, E. A. (2023). Amazonian Plants: A Global Bibliometric Approach to Petiveria alliacea L. Pharmacological and Toxicological Properties. Plants, 12(18), 3343. https://www.mdpi.com/2223-7747/12/18/3343
- Lafourcade Prada, A., Rodríguez Amado, J. R., Tibúrcio do Nascimento Reis, E., Bicudo, G., Trentin Perdomo, R., Utrera Martines, M. A. (2023). Antiproliferative potential of Petiveria alliacea L extract-loaded nanodispersion against cancer cells. Biotechnology Research & Innovation, 7(2), e2023014. http://www.biori.periodikos.com.br/article/doi/10.4322/biori.0142023
- Lowe, H. I., Facey, C. O., Toyang, N. J., & Bryant, J. L. (2014). Specific RSK kinase inhibition by dibenzyl trisulfide and implication for therapeutic treatment of cancer. Anticancer Research, 34(4), 1637-1641. https://ar.iiarjournals.org/content/34/4/1637
- Luz, D. A., Pinheiro, A. M., Silva, M. L., Monteiro, M. C., Prediger, R. D., Ferraz Maia, C. S., & Fontes-Júnior, E. A. (2016). Ethnobotany, phytochemistry and neuropharmacological effects of Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae): A review. Journal of Ethnopharmacology, 185, 182-201. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874116300952?via%3Dihub
- Olajubutu, O. G., Ogunremi, B. I., Adewole, A. H., Awotuya, O. I., Fakola, E. G., Anyim, G., & Faloye, K. O. (2022). Topical Anti-Inflammatory Activity of Petiveria alliacea, Chemical Profiling and Computational Investigation of Phytoconstituents Identified from its Active Fraction. Chemistry Africa, 5, 557-565. https://link.springer.com/article/10.1007/s42250-022-00339-y
- Olomieja, A. O., Olanrewaju, I. O., Ayo-Ajayi, J. I., Jolayemi, G. E., Daniel, U. O., & Mordi, R. C. (2021). Antimicrobial and Antioxidant properties of Petiveria alliacea. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 655, 012015. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/655/1/012015/meta
- Pérez Gutiérrez Rosa, M., & Mota Flores Jose, M. (2018). Petiveria alliacea Suppresses Airway Inflammation and Allergen-Specific Th2 Responses in Ovalbumin-Sensitized Murine Model of Asthma. Chinese Journal of Integrative Medicine, 24(12), 912-919. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30341485/
- Silva, M. L., Luz, D. A., Paixão, T. P., Silva, J. P., Belém-Filho, I. J., Fernandes, L. M., Gonçalves, A. C., Fontes-Júnior, E. A., de Andrade, M. A., & Maia, C. S. (2015). Petiveria alliacea exerts mnemonic and learning effects on rats. Journal of Ethnopharmacology, 169, 124-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874115002561
- Silva, J. P. B., Nascimento, S. C. M., Okabe, D. H., Pinto, A. C. G., Oliveira, F. R. de, Paixão,T. P. da, Siqueira, M. L. S., Baetas, A. C., & Andrade, M. A. de (2018). Antimicrobial and anticancer potential of Petiveria alliacea L. (Herb to “Tame the Master”): a review. Pharmacognosy Reviews, 12(23), 85-93. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20183304921
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.