Ananasul – beneficii diuretice și detoxifiante - Doza de Sănătate
 

Ananasul – beneficii diuretice și detoxifiante

Ananasul este usor de inclus în dieta zilnică sub formă de salate, sucuri naturale, smoothie-uri sau deserturi.
Ananasul – beneficii diuretice și detoxifiante
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ananasul este considerat a fi unul dintre cele mai benefice fructe tropicale disponibile pe piață. Gustul său dulce și revigorant îl face ideal pentru toată familia și poate fi inclus în numeroase rețete. Mai mult, acest fruct este o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți esențiali, ce pot îmbunătăți sănătatea.

Din cauza unor factori precum o alimentație necorespunzătoare, poluarea mediului sau utilizarea anumitor produse chimice, o cantitate semnificativă de toxine și deșeuri se acumulează în organismul nostru.

Ananasul are proprietăți diuretice și detoxifiante ce ajută la eliminarea tuturor substanțelor toxice care pot afecta sănătatea. În cele ce urmează îți vom prezenta care sunt cele mai importante beneficii pe care acest fruct ni le oferă.

Ce beneficii ne oferă consumul de ananas?

Ananasul poate fi folosit pentru a prepara un suc detoxifiant minunat

Pe lângă faptul că este un fruct diuretic și detoxifiant, ananasul are un conținut bogat de vitamina C, B1 și B6, acid folic și minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, mangan și fier.

Un procent semnificativ din compoziția ananasului este reprezentat de apă, iar acest fruct conține și foarte multe fibre. Având un conținut caloric scăzut, ananasul poate fi inclus cu ușurință în orice dietă.

Majoritatea proprietăților benefice ale ananasului se datorează unei enzime numite bromelaină. Aceasta poate îmbunătăți digestia și are abilitatea de a ucide paraziții intestinali.

De ce este bromelaina benefică pentru organism?

Bromelaina din componența ananasului are proprietăți antiinflamatorii, antitrombotice, antiedemice și fibrinolitice.

De fapt, acțiunea antiinflamatoare a ananasului poate fi utilă în tratarea bolilor ce produc inflamații, cum ar fi sinuzita acută, durerile în gât, artrita sau guta.

Pe lângă faptul că determină schimbări benefice la nivelul globulelor albe, această enzimă poate acționa și ca un anticoagulant. Studiile recente au descoperit că bromelaina și antioxidanții din componența ananasului sunt agenți anticancerigeni.

Beneficiile antioxidante ale ananasului

Ananasul este o sursă bogată de antioxidanți, precum vitamina C, iod, magneziu, fosfor și calciu. Pe lângă faptul că fortifică sistemul imunitar, acești nutrienți au un efect benefic asupra tiroidei și a celulelor nervoase.

Conținutul bogat de vitamina C al ananasului permite acestui fruct să lupte împotriva radicalilor liberi prezenți în organism. Radicalii liberi pot declanșa mai multe boli, inclusiv ateroscleroză, afecțiuni cardiace, diabet și chiar anumite forme de cancer.

Cum să folosești ananasul pentru a-ți îmbunătăți sănătatea

Ananasul și menta sunt o combinație sănătoasă

Ananasul este un fruct extrem de versatil, pe care îl poți încorpora cu ușurință în dieta ta zilnică. Poate fi inclus în salate, sucuri naturale, smoothie-uri sau deserturi. Însă cele mai mult beneficii diuretice și detoxifiante pot fi obținute dacă alegi să urmezi o cură specială pe bază de ananas.

Cură detoxifiantă pe bază de ananas

Înainte să afli în ce constă cura detoxifiantă pe bază de ananas, este esențial să menționăm că următoarele indicații nu constituie un plan alimentar pentru fiecare zi. Cura ar trebui urmată pentru cel mult cinci zile, numai de două sau trei ori pe an. 

Următoarea cură stimulează eliminarea deșeurilor și a lichidelor în exces din organism. Atât timp cât adopți un stil de viață sănătos, aceasta te va ajuta să pierzi în greutate foarte repede.

  • Micul dejun: 2-3 felii de ananas și un ceai sau o infuzie.
  • Mijlocul dimineții: Bea suc de ananas proaspăt, pe care îl poți prepara fierbând coajă de ananas în 2 l (64 uncii) de apă. Lasă amestecul să stea, apoi strecoară-l.
  • Prânz: Prepară-ți o fiertură detoxifiantă din 4 tulpini de praz, 2 napi, puțină țelină, 1 morcov și 3 anghinare. Servește pui sau pește la grătar, urmat de 2 felii de ananas.
  • Mijlocul după-amiezii: Suc de ananas și iaurt natural.
  • Cină: 4-5 felii de ananas

Smoothie de ananas

Dacă vrei să te bucuri atât de gustul delicios al ananasului, cât și de proprietățile diuretice și detoxifiante ale acestui fruct, nu ezita să încerci următorul smoothie delicios și revigorant.

Ingrediente

  • 1 cană de ananas
  • 1 cană de morcovi
  • 1 cană de apă foarte rece
  • Sucul obținut din 2 portocale
  • 2 linguri de semințe chia

Cum se prepară?

Taie ananasul în cubulețe, răzuiește morcovii, apoi introdu toate ingredientele într-un robot de bucătărie. Procesează până obții un lichid omogen și bea smoothie-ul rezultat fără a-l strecura.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hale, Laura P et al. ”Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis”. Inflammatory bowel diseases vol. 16,12 (2010): 2012-21.
  • Parle, Milind & Goel, Pooja. (2010). ”Eat pineapple a day to keep depression at bay”. International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy. 1.
  • Kumakura S, Yamashita M, Tsurufuji S. ”Effect of bromelain on kaolin-induced inflammation in rats”. Eur J Pharmacol. 1988 Jun 10;150(3):295-301.
  • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S. and Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports5(3), 283–288. https://doi.org/10.3892/br.2016.720
  • Pillai, K., Akhter, J., Chua, T. C. and Morris D. L. (2013). Anticancer property of bromelain with therapeutic potential in malignant peritoneal mesothelioma. Cancer Investigation, 31(4), 241-250. https://doi.org/10.3109/07357907.2013.784777

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.