Cauzele durerii sub sâni
Care sunt cauzele durerii sub sâni? Durerea sub piept, în special sub sâni, este un simptom comun care poate fi cauzat de mulți factori. Unii dintre ei sunt procese normale ale corpului care au ca rezultat acest disconfort. Alteori, cauza este o problemă majoră de sănătate.
Durerea sub sân ia mai multe forme. Uneori, se simte ca o arsură sau este difuză și nu foarte pronunțată. Poate apărea și ca o durere foarte localizată și intensă. În acest din urmă caz, este important să se consulte cu medicul cât mai curând posibil, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme grave.
Trebuie spus că durerea sub sâni este mai frecventă la femeile tinere și la cele care au trecut deja prin menopauză. Aproximativ 70% dintre femei raportează că au o astfel de durere la un moment dat în viață, dar doar 15% au necesitat tratament medical. Principalele cauze ale acestei dureri sunt cele pe care le enumerăm mai jos.
Cauzele durerii sub sâni
Menstruația, modificările hormonale și sarcina
Multe femei se confruntă cu diverse disconforturi înainte de menstruație, inclusiv dureri sub sâni. Sensibilitatea sânilor apare din cauza creșterii estrogenului și progesteronului și este perfect normală. De obicei, durerea dispare după ovulație.
Modificările hormonale care apar în timpul menopauzei provoacă un disconfort similar. Durerea sub sâni apare atât în premenopauză, cât și în menopauză și postmenopauză.
Este foarte frecvent ca femeile însărcinate să simtă durere sub sâni. Acest lucru apare din cauza creșterii sânilor, poziției bebelușului sau modificărilor din organism. De asemenea, este probabil să fie un efect al arsurilor la stomac, al refluxului sau al problemelor vezicii biliare sau ale ficatului.
Tratament
Se recomandă să adoptați o dietă echilibrată și să mâncați multe fructe și legume proaspete. Reduceți consumul de sare și cafea. Faceți exerciții fizice și, după consultația medicală, luați analgezice ușoare și antiinflamatoare.
Citiți mai mult: Secrețiile sânilor: cauze și recomandări
Costocondrita
Costocondrita, cunoscută și sub numele de sindromul Tietze, este o inflamație a cartilajelor care leagă sternul de coaste. Uneori, este însoțită de artrită în partea superioară a spatelui sau a gâtului, iar aceasta provoacă un fel de amorțeală în piept.
Durerile sub sâni sunt frecvente, dând senzația că este vorba de o mastalgie (durere de sâni). Această boală este mai frecventă la femeile peste 40 de ani.
Tratament
Deși costocondrita dispare adesea de la sine, vă poate deranja pentru câteva săptămâni. Tratamentul este axat pe ameliorarea durerii. Specialistul va recomanda medicamentele potrivite în funcție de intensitatea durerii.
Tratamentul este însoțit de exerciții blânde de întindere și terapii de stimulare nervoasă transcutanată. Dacă nu există nicio ameliorare, medicul va recomanda injectarea unui anestezic și a unui corticosteroid.
Sâni foarte mari
Cu cât sânii sunt mai mari, cu atât este mai mare probabilitatea de durere. Sânii foarte mari provoacă acest disconfort și nu este neobișnuit ca aceștia să provoace dureri de gât, spate și umeri.
În unele cazuri, acest lucru duce la limitări în efectuarea unor activități fizice. Uneori, în zonă apar și vergeturi sau iritații ale pielii. Dimensiunea excesivă a sânilor este corectată definitiv doar prin intervenție chirurgicală.
Sutien nepotrivit
Un sutien nepotrivit poate provoca dureri. Una dintre marile greșeli este alegerea unui sutien care nu se potrivește corect. Nu ar trebui să comprime sânii și nu ar trebui să lase suficient spațiu pentru a-și schimba poziția.
Sutienele cu sârmă metalică la bază provoacă uneori disconfort. Un sutien neadecvat nu numai că provoacă durere sub sâni, ci va duce și la dureri de spate sau de umeri. Cel mai bine este să purtați haine de bună calitate, chiar dacă acestea costă ceva mai mult.
Citiți mai mult: Chisturile la sâni: ce înseamnă?
Cauzele durerii sub sâni: alți factori
De multe ori, durerea de sub piept este legată de probleme cu peretele toracic sau cu coastele. Se întâmplă la femeile de toate vârstele. Uneori, este vorba de nevrita intercostală, care este o iritație sau inflamație a rețelei de nervi dintre coaste.
În acest caz, îngrijirea va varia în funcție de pacient, dar se va avea în vedere utilizarea de antiinflamatoare, anestezice locale și, eventual, medicamente anticonvulsivante, deoarece acestea acționează asupra nervilor periferici.
Durerea sub sâni poate fi legată de o problemă musculară cauzată de o mișcare bruscă. Este ceea ce numim în mod obișnuit o întindere musculară. Administrarea de medicamente antiinflamatoare și aplicarea căldurii timp de aproximativ 20 de minute, de 3-4 ori pe zi, vor fi de mare ajutor.
De asemenea, este posibil ca durerea să provină din alte organe și să se reflecte în peretele toracic. De exemplu, bolile vezicii biliare și inflamația ficatului produc acest efect, precum și infecțiile la plămâni sau problemele cardiace.
Nici un proces la nivelul sânilor, cum ar fi chisturile sau tumorile, nu trebuie exclus. De aici și importanța consultației atunci când aveți dubii pentru a efectua testele complementare adecvate și a ajunge la un diagnostic corect.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Torres, L. F. P., Pavón-Jiménez, R., Sánchez, M. R., Valderrama, J. C., & Pardo, J. A. M. (2002). Unidad de dolor torácico: seguimiento a un año. Revista Española de Cardiología, 55(10), 1021-1027.
- Rokicki, W., Rokicki, M., & Rydel, M. (2018). What do we know about Tietze’s syndrome?. Kardiochirurgia i torakochirurgia polska = Polish journal of cardio-thoracic surgery, 15(3), 180–182. https://doi.org/10.5114/kitp.2018.78443
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.