Logo image
Logo image

Ce au în comun dietele care funcționează?

4 minute
Urmarea dietelor drastice poate fi una dintre principalele cauze ale decesului prematur și ale bolilor cronice. În schimb, dietele de succes sunt asociate cu creșeterea speranței de viață.
Ce au în comun dietele care funcționează?
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre, industria pierderii în greutate valorează miliarde de euro. Pierderea în greutate pare să fie obiectivul a milioane de oameni din întreaga lume. Deși adepții fiecărui regim alimentar apără și oferă asigurări că metoda lor este cea mai bună, realitatea este faptul că dietele care funcționează au multe lucruri în comun.

Este important să separăm grâul de pleavă atunci când vine vorba de diete și să știm ce funcționează și ce nu. Dacă analizăm toate tipurile de diete eficiente și care au în spate studii științifice, vom descoperi adevăratul secret pentru a ne menține în formă.

Ce au în comun dietele care funcționează?

Conform unui studiu al Universității Yale, dietele de succes se bazează pe alimente naturale și foarte puține produse procesate. Așadar, pentru a înțelege mai bine acest lucru, vom detalia mai jos aspectele pe care aceste diete le au în comun.

1. Dietele care funcționează pot fi urmate pe termen lung

O dietă eficientă trebuie să devină parte a stilului de viață, motiv pentru care dietele sănătoase sunt ușor de urmat pe termen lung. De fapt, experții spun că acestea ar trebui să devină un obicei de-a lungul vieții.

Urmarea dietelor drastice pare fi una dintre principalele cauze ale morții premature și ale bolilor cronice. În schimb, dietele de succes sunt asociate cu o speranță de viață crescută, potrivit Universității Yale.

Some figure
Spre deosebire de dietele „minune”, dietele de succes au obiective pe termen lung și pot fi adoptate ca stil de viață.

2. Dietele de succes elimină zahărul

Nu este vorba neapărat despre dietele „cu un conținut scăzut de carbohidrați”. Restricționarea și chiar eliminarea aportului de zahăr alb este un aspect cu care majoritatea oamenilor sunt de acord. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății recomandă eliminarea zahărului din dieta zilnică.

În zilele noastre, am aflat deja faptul că zahărul duce la apariția ficatului gras și crește nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor. În general, consumul de zahăr interferează cu bunăstarea fizică și psihică.

Citește mai mult:

Diete periculoase pentru sănătate

3. Dietele care funcționează includ legume

Chiar și dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta paleo, subliniază importanța consumării unor cantități generoase de legume (broccoli, anghinare, fasole verde, varză, spanac și ardei, printre altele).

Deși anumite diete care funcționează pot restricționa aportul de fructe (chiar dacă toate acceptă anumite tipuri fructe cu un nivel scăzut de zaharuri, cum ar fi merele sau fructele de pădure), acestea pledează întotdeauna pentru consumul de legume.

4. Susțin pierderea moderată în greutate

Anumite diete, precum cele bogate în proteine sau dieta Perricone, clasate printre cele mai bune diete pentru pierderea în greutate de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO), promovează pierderea în greutate sănătoasă, deoarece obiectivul lor este ca oamenii să piardă kilogramele în plus treptat și să fie mai sănătoși.

Some figure
Dietele care te ajută să slăbești treptat au, de obicei, mai mult succes, deoarece te ajută să menții rezultatele obținute. De asemenea, acestea nu provoacă efecte secundare.

5. Se concentrează pe calitate

Dietele care funcționează pun accent pe calitatea alimentelor consumate, nu pe cantitate. Nu înseamnă că totul trebuie să fie ecologic și proaspăt, deoarece există și produse ambalate, precum pastele de grâu integral, care sunt sănătoase.

6. Elimină grăsimile trans și restricționează grăsimile vegetale

Specialiștii în nutriție au ajuns cu mult timp în urmă la un consens cu privire la grăsimile trans (identificate pe etichete ca „parțial hidrogenate” sau „grăsimi hidrogenate”): acestea sunt cele mai nocive grăsimi alimentare. Chiar și statul California a interzis restaurantelor utilizarea acestora la prepararea alimentelor.

Grăsimile trans sunt grăsimi artificiale (produse industrial din uleiuri vegetale) care pot duce la apariția inflamațiilor, a bolilor cardiovasculare și a multor alte probleme de sănătate.

Grăsimile vegetale industriale (din floarea soarelui, soia, porumb, palmier, etc.) sunt interzise în toate programele alimentare de succes. Aceste grăsimi sunt asociate cu oxidarea, inflamația și problemele vasculare. În schimb, toate dietele de succes recomandă uleiul de măsline extravirgin.

Citește mai mult:

Te îngrași dacă mănânci repede?

7. Oferă senzația de sațietate

Nu trebuie să te înfometezi pentru a slăbi sau pentru a lupta împotriva diabetului. Planurile de alimentație sănătoasă includ cantitățile potrivite de alimente, calorii și nutrienți pentru a fi întotdeauna sătul și a-i oferi corpului toți nutrienții de care acesta are nevoie.

Acum că știi ce au în comun dietele care funcționează, îți recomandăm să o adopți pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale individuale. Dacă ai îndoieli sau întrebări, consultă un specialist în nutriție. Medicul sau nutriționistul te poate ajuta să alegi o dietă în funcție de starea ta actuală de sănătate, vârstă și obiceiuri, printre alți factori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Can We Say What Diet Is Best for Health? D.L. Katz and S. Meller. Annual Review of Public Health 2014 35:183-103 annualreviews.org/action/showCitFormats?doi=10.1146%2Fannurev-publhealth-032013-182351.
  • Harvard Health. The Perfect Diet. https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/the-perfect-diet
  • Pérez-Cueto, Federico J.A. (2015). ¿Dieta sostenible y saludable?: Retrospectiva e implicancias para la nutrición pública. Revista chilena de nutrición, 42(3), 301-305. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182015000300012

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.