Logo image
Logo image

Ce este mai benefic, albușul sau gălbenușul oului?

3 minute
În timp ce albușul nu are grăsime, gălbenușul este mai bogat în proteine, așa că ambele sunt potrivite și trebuie consumate.
Ce este mai benefic, albușul sau gălbenușul oului?
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater

Ultima actualizare: 12 octombrie, 2022

Îți plac ouăle? Probabil de multe ori te-ai întrebat care este mai benefic, albușul sau gălbenușul oului. Specialiștii ne spun că, în general, aportul întregului ou este foarte sănătos. Fiecare parte a acesteia are componente specifice, așa cum subliniază acest studiu.

Ouăle sunt o parte esențială a dietei, o sursă bogată de nutrienți care merită să fie incluse în preparate. Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la falsul mit al nivelului ridicat de colesterol. Predomină acizii grași nesaturați, ideali pentru îngrijirea sistemului cardiovascular.

Citește și: De ce ar trebui să mâncăm ouă de mai multe ori pe săptămână

Ce este mai benefic, albușul sau gălbenușul oului?

Beneficiile albușului de ou

Some figure

 

Ce îți place mai mult, albușul sau gălbenușul oului? Sunt mulți oameni care le separă, gândindu-se ca astfel pot reduce colesterolul. Ei cred că albușul este cel mai sănătos. Să vedem care sunt beneficiile sale:

  • Albușurile nu au deloc grăsime. Au foarte puține calorii, ceea ce le face un aliment foarte sănătos. Cel mai mare risc apare atunci când consumăm, de exemplu, un ou prăjit, deoarece uleiul rafinat include acea grăsime periculoasă pentru sănătate.
  • Sunt bogate în vitamine din complexul B.
  • Albușurile au mai puține calorii decât gălbenușurile.
  • Sunt foarte potrivite pentru a pierde în greutate. Multe persoane le consumă la micul dejun pentru că oferă proteine și vitamine și sunt sățioase. Nu îți recomandăm să consumi „doar” albuș de ou la micul dejun. Este mai bine dacă le combini cu alte alimente: un castron cu fulgi de ovăz, un smoothie cu fructe…
  • Albușurile de ou sunt folosite în multe tratamente de înfrumusețare deoarece acționează ca un excelent întăritor și tratează orice tip de iritație.
  • Albușurile conțin și un tip de peptidă care ne permite să reducem tensiunea arterială.

Beneficiile gălbenușurilor de ou

Deși încă avem îndoieli dacă albușul sau gălbenușul este mai bun, acum că știm puțin mai mult despre beneficiile albușurilor, să vedem ce pot face gălbenușurile pentru noi.

Some figure
  • Gălbenușul oului are mai multe vitamine decât albușul.
  • Gălbenușul este bogat în grăsimi. Conținutul este de aproximativ 4 grame de grăsime per ou, dintre care doar 1,5 sunt saturate. Restul sunt grăsimi nesaturate și sunt foarte benefice pentru organism. Nivelul de colesterol este foarte scăzut și, prin urmare, inofensiv pentru oamenii sănătoși. Dacă ai tendința de a avea colesterolul mare, poți restricționa puțin consumul, dar nu îl elimina, deoarece indicele proteic al oului este foarte benefic.
  • Gălbenușul de ou este o sursă importantă de vitamine și minerale. Este bogat în fier, fosfor, potasiu și magneziu. În ceea ce privește vitaminele, vei găsi următoarele: vitamina A, E, D, B9 (acid folic), B12, B6, B2 și B1. Este unul dintre puținele alimente bogate în vitamina D.
  • Un alt fapt despre gălbenușul de ou pe care nu trebuie să îl ignorăm: conține o substanță numită colină. Știi pentru ce este benefică? Pentru sănătatea creierului, pentru memorie și pentru a lupta împotriva bolilor precum Alzheimer sau demența. Fabulos, fără îndoială!
  • Gălbenușul oului este foarte bogat în lecitină. Ceea ce face acest element este să se lege de colesterol pentru a preveni absorbția completă a acestuia în organism. Lecitina este o parte esențială pentru hrănirea și îngrijirea măduvei osoase, creierului, ficatului, inimii și sistemului nervos. Are grijă de sănătatea inimii și, în plus, ne permite să îmbunătățim memoria și concentrarea.
  • Sunt multe persoane care consumă gălbenușul de ou crud sau combinat cu shake-uri pentru a obține toate proteinele. Este o greșeală. Consumul de gălbenușuri crude ne poate face să suferim de boli precum salmoneloza. Consumă gălbenușurile fierte, deoarece proprietățile lor vor rămâne aceleași.

Citește mai mult: Omega 3 pentru durerile de cap: o nouă descoperire

În concluzie, care este mai benefic, albușul sau gălbenușul oului? Ambele părți sunt sănătoase. Albușul este lipsit de grăsimi, iar gălbenușul, deși conține grăsimi saturate, este foarte bogat în vitamine.

Recomandarea noastră este să mănânci ouă întregi. Adoptând o dietă variată și echilibrată, te vei bucura de sănătate. Albușul sau gălbenușul? Ambele sunt benefice!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caubet J, Wang J (2011). Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am, 58(2):427-43. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069662/
  • Gole V, Chousalkar K, Roberts J, et al (2014). Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella Typhimurium strains. PLoS One, 9(3). Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951326/
  • Kalogeropoulos A, Papanastasiou C (2019). Egg consumption: to eat or not to eat? J Thorac Dis, 11(6):2185-2187. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6626779/
  • Kucab M, Boateng T, Brett N (2019). Effects of Eggs and Egg Components on Cognitive Performance, Glycemic Response, and Subjective Appetite in Children Aged 9–14 Years (P14-017-19). Curr Dev Nutr. 3(Suppl 1);p14-19. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6574919/
  • Matsuoka R, Shirouchi B, Umegatani M (2017). Dietary egg-white protein increases body protein mass and reduces body fat mass through an acceleration of hepatic β-oxidation in rats. Br J Nutr, 118(6):423-430. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28980893/
  • Réhault S, Guyot N, Nys Y  (2019). The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients, 22;11(3):684. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/
  • Rosenson R, Song W (2019). Egg yolk, source of bad cholesterol and good lipids? Am J Clin Nutr, 110(3):548-549. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6895541/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.