Ce să mănânci dacă suferi de diabet și hipertensiune?
Multe persoane suferă de diabet și hipertensiune arterială și au impresia că este extrem de dificil să urmeze o dietă total lipsită de sare și zahăr.
Este însă posibil să adopți o dietă sănătoasă, care să satisfacă nevoile create de ambele boli. În articolul de azi îți prezentăm ce poți să mănânci dacă suferi de diabet și hipertensiune arterială.
Câteva sfaturi pentru persoanele care suferă de diabet și hipertensiune
Respectă recomandările primite de la medicul tău. Acesta îți va spune care sunt alimentele pe care trebuie să le mănânci, să le eviți sau să le consumi mai rar.
Pe lângă alimentație, există anumite obiceiuri sănătoase pe care este indicat să le adopți. Acestea vor face diferența dintre o viață sănătoasă sau una în care simptomele cauzate de diabet și hipertensiune ne împiedică să ne îndeplinim sarcinile zilnice. Iată câteva sfaturi utile:
- Evită obiceiurile nocive, precum sedentarismul și fumatul. Băuturile alcoolice au un conținut ridicat de zahăr, așadar nu le consuma.
- Nu consuma nici alimente procesate, în saramură sau afumate.
- Redu cantitatea de sare inclusă în preparate și evită să ții acest produs la îndemână când servești masa. Ca să-ți asezonezi preparatele, optează mai bine pentru plante ca șovârful și rozmarinul.
- Bea 10 pahare de apă în timpul zilei (servește primele 5 dimineața).
- Stabilește un plan alimentar cu ajutorul unui specialist. Mestecă încet fiecare dumicat și rezervă-ți 30 de minute pentru fiecare masă.
- Servește trei mese pe zi, una la fiecare trei ore, cu mici gustări între mese. Măsoară proporțiile și cantitatea alimentelor consumate.
- Fii disciplinat în ce privește rutina ta zilnică și stilul tău de viață. Consemnează fiecare masă pe care o servești într-un jurnal, precum și starea ta de spirit și orice alte simptome experimentate.
- Măsoară-ți glicemia și tensiunea arterială în fiecare zi la aceeași oră (de pildă, după micul dejun, înainte de prânz sau după un pui de somn).
Ce ar trebui să includă dieta unei persoane care suferă de diabet și hipertensiune?
Este posibil să suferi de ambele boli menționate, însă ele se pot declanșa în momente diferite. Din acest motiv, trebuie să adopți o dietă echilibrată. Dacă suferi de diabet și hipertensiune arterială, ai grijă ce alimente și băuturi alegi să consumi. În plus, va trebui să acorzi o atenție specială cantităților servite.
Dieta ta ar trebuie să fie săracă în sodiu, grăsimi și carbohidrați. Această regulă nu este facultativă. În ce privește alimentele pe care este indicat să le consumi, ține seama de informațiile de mai jos.
Te-ar putea interesa și:
Alimente bogate în fibre solubile
Acest tip de alimente stabilizează nivelul de grăsime și pot fi utilizate ca înlocuitori pentru sare. Mai mult, fibrele previn constipația și echilibrează tensiunea arterială. Dintre alimentele bogate în fibre și acizi grași omega-3 (indicat celor care suferă de diabet și hipertensiune), cele mai bune variante sunt:
- Cerealele (cele integrale, ovăzul, orzul, tărâțele de grâu)
- Fasolea și mazărea deshidratată
- Merele
- Morcovii
- Fructele uscate
- Somonul
- Uleiul de in
- Tofu
Legume
Orice dietă sănătoasă trebuie să includă legume, în special dacă suferi de diabet și hipertensiune. Cel mai bine este să nu adaugi sare atunci când le gătești (sau să incluzi doar cantități scăzute de sare). Servește legumele crude, gătite la aburi, coapte sau asezonate cu plante. Te sfătuim să consumi:
- Usturoi și ceapă
- Salată verde, varză și broccoli
- Ridichi
- Mangold și spanac
- Țelină și nap
- Roșii
- Vinete
Fructe
O concepție greșită frecventă este faptul că diabeticii nu pot consuma fructe, pentru că acestea sunt dulci. Cu anumite excepții (bananele, de pildă), persoanele care suferă de diabet și hipertensiune pot mânca orice fructe, atât timp cât nu fac exces. Nu ezita să consumi:
- Portocale
- Mandarine
- Grepfrut
- Căpșuni
- Mere
- Pere
- Pepene verde
Pește
Consumul de pește de trei ori pe săptămână este un obicei sănătos recomandat persoanelor care suferă de diabet și hipertensiune. Peștii de apă rece („albaștri”) reprezintă cel mai benefic tip, oferind acizi grași omega-3 (ce combat probleme cardiace), vitamine, antioxidanți și minerale.
Este indicat să consumi pește de apă rece pentru a-ți menține toate celulele și organele în stare optimă. Cele mai sănătoase opțiuni sunt:
- Somonul
- Sardinele
- Macroul
- Tonul
- Merluciul
- Grouper
Te-ar putea interesa și:
Produse lactate
Alimentele din acest grup sunt bogate în calciu și nu conțin la fel de multe grăsimi ca alte produse. Astfel, lactatele te pot ajuta să eviți supraponderalitatea, ținându-ți sub control glicemia. Consumă următoarele produse lactate (degresate):
- Lapte
- Brânză
- Iaurt
- Unt
Dacă vrei să consumi alimente procesate, ai mare grijă deoarece acestea tind să fie bogate în sare. Și alimentele cu un conținut scăzut de zahăr au, de obicei, un conținut semnificativ de sodiu (un exemplu celebru este reprezentat de fulgii de ovăz pe care îi servim la micul dejun).
Când mergi la cumpărături, citește atent informațiile de pe ambalajul produselor alimentare. Deși acest obicei îți răpește timp, îți va fi mai ușor să decizi ce este bine să mănânci și ce nu.
O primă măsură pe care o poți lua este să petreci mai mult timp în secțiunea de fructe și legume a supermarketurilor. Acest truc te ajută să alegi alimente mai sănătoase.
Pe lângă a urma o dietă sănătoasă, trebuie să faci mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână. Ca să îți crești bunăstarea, renunță la sedentarism și la obiceiurile nesănătoase. Poți să faci mișcare chiar dacă suferi de diabet și hipertensiune și nu este nevoie să execuți exerciții prea intense.
Nu în ultimul rând, urmează atent toate sfaturile medicului și nutriționistului tău. Roagă-i pe acești specialiști să îți clarifice orice nelămuriri, inclusiv acelea al căror răspuns pare evident. Ține evidența tuturor alimentelor pe care le consumi, astfel încât medicul să îți poate evalua dieta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Heart Association. Shaking the salt habit to lower high blood pressure. Octubre 2016.
- Biblioteca de la Sociedad Española de Diabetes. Diabetes y ejercicio físico.
- Diabetes Canada. High blood pressure and diabetes.
- Grossman, E., & Messerli, F. (2008). Hypertension and diabetes. Advances in Cardiology. https://doi.org/10.1159/000115189.
- Guastadisegni C, Donfrancesco Ch, et al. Nutrients intake in individuals with hypertension, dyslipidemia and diabetes: an Italian survey. Nutrients. Abril 2020. 12 (4): 923.
- Houston M, Harper K, et al. Potassium, magnesium and calcium: their role in both the cause and Treatment of Hypertension. The Journal of Clinical Hypertension. Julio 2008. 10 (7): 3-11.
- Kan K. High fibre diet improves BP, cholesterol and fasting blood sugar in hypertensive diabetics: study. Medical Dialogues. Octubre 2019.
- Levesque, R. J. R. (2018). Obesity and Overweight. In Encyclopedia of Adolescence. https://doi.org/10.1007/978-3-319-33228-4_447.
- National Center for Complementary and Integrative Health. La diabetes y los suplementos dietéticos: en detalle. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2014.
- Sowers, J. R., Epstein, M., & Frohlich, E. D. (2001). Diabetes, hypertension, and cardiovascular disease an update. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.37.4.1053
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.