Logo image
Logo image

Cum să reduci colesterolul rău (LDL) acasă

4 minute
Organismul uman conține două tipuri de colesterol: colesterolul bun și colesterolul rău. Cel „bun”, numit și HDL, este un fel de grăsime cu abilitatea de a curăța arterele și a îmbunătăți funcționarea sistemului cardiovascular.
Cum să reduci colesterolul rău (LDL) acasă
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Organismul uman conține două tipuri de colesterol: colesterolul bun și colesterolul rău. Colesterolul rău, sau LDL, este o grăsime ce se acumulează pe pereții arterelor, provocând blocaje și îngreunând circulația sanguină. Iată câteva trucuri ca să reduci colesterolul rău în mod natural și să-ți protejezi sănătatea.

Deși poate fi produs și de ficat, aproximativ 20-30% din colesterolul conținut de organismul nostru provine din alimentele pe care le consumăm. Din acest motiv, trebuie să evităm acele alimente foarte bogate în această substanță.

Cum reduci colesterolul rău în mod natural

Crește-ți aportul de vitamine

Some figure

Pentru a-ți menține arterele curate și a preveni acumularea colesterolului rău în organism, este esențial să-ți satisfaci necesarul zilnic de vitamina C, E și B. Aceste vitamine importante au abilitatea de a reduce colesterolul rău, protejând astfel sănătatea organismului.

  • Alimente bogate în vitamina C: Această vitamină împiedică colesterolul rău să se lipească de pereții arterelor. Printre alimentele bogate în vitamina C se numără lămâile, portocalele, grepfruturile, mandarinele și kiwi.
  • Alimente bogate în vitamina E: Vitamina E susține eliminarea colesterolului rău din sânge. Alimentele bogate în vitamina E sunt semințele de in, semințele de floarea soarelui, germenii de grâu și nu numai.
  • Alimente bogate în complexul de vitamine B: Vitaminele B6 și B3 împiedică colesterolul rău să afecteze sănătatea ficatului.

Consumă mai puține ouă ca să reduci colesterolul rău

Un singur ou conține circa 275 mg de colesterol. Însă studiile sugerează că, dacă consumi acest aliment în cantități moderate, este puțin probabil ca nivelul tău de colesterol rău să crească foarte mult.

Te-ar putea interesa și:

Dietă sănătoasă pentru scăderea colesterolului rău

Pentru a evita acest pericol pentru sănătate, te sfătuim să consumi numai albușurile de ou, deoarece gălbenușul este componenta ce conține colesterol.

Evită grăsimile saturate

Some figure

Grăsimile saturate sunt bogate în colesterol, motiv pentru care trebuie să eviți să le consumi. Aceste grăsimi se găsesc în carnea de vită și de porc, în unt, lapte integral, uleiuri hidrogenate, etc. Ca și alternativă optează pentru carnea de pește și de pasăre, alimente pe bază de plante și ulei de măsline.

Evită să fii supraponderal sau obez ca să reduci colesterolul rău

Supraponderalitatea și obezitatea sunt probleme ce afectează sănătatea în diverse moduri. Acestea pot crește riscul dezvoltării unei boli cardiovasculare și sunt strâns legate de nivelul ridicat de colesterol în organism.

Dacă ești supraponderal sau obez, te sfătuim să apelezi la serviciile unui nutriționist. Acesta te poate ajuta să-ți planifici o dietă care îți va permite să scapi de acele câteva kilograme în plus.

Evită obiceiurile nesănătoase

Some figure

Un stil de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumatul se numără printre obiceiurile proaste care ajută colesterolul rău să se acumuleze în organism. Este esențial să renunți la aceste obiceiuri și să adopți un stil de viață sănătos.

Te-ar putea interesa și:

6 alimente bogate în colesterol rău

Consumă usturoi crud ca să reduci colesterolul rău

Pentru a reduce colesterolul rău din organism, unul dintre cele mai bune remedii pe care le ai la dispoziție este usturoiul crud. Usturoiul este bogat în nutrienți importanți ce au abilitatea de a curăța vasele de sânge, susținând elasticitatea acestora și împiedicând colesterolul rău să se lipească de pereții arterelor.

Pentru a profita de toate beneficiile acestui aliment, te sfătuim să mănânci un cățel de usturoi crud pe stomacul gol.

Consumă semințe de in

Some figure

Semințele de in sunt o sursă importantă de acizi grași Omega-3 ce au abilitatea de a curăța arterele și a preveni acumularea colesterolului rău.

Dacă mănânci o mână de semințe de in în fiecare zi, vei împiedica colesterolul rău să se acumuleze în organismul tău și să-ți înfunde arterele. Poți folosi semințe de in pentru a prepara salate, smoothie-uri și deserturi.

Merele te ajută să reduci colesterolul rău

Grație conținutului ridicat de pectină, merele sunt un aliment ideal pentru a reduce colesterolul rău din organism. Pectina susține eliminarea colesterolului în exces și previne lipirea acestuia de pereții arterelor.

Apă de vinete cu ulei de in

Some figure

Apa de vinete este un remediu naturist minunat dacă vrei să pierzi în greutate sau să-ți reduci nivelul de colesterol din sânge. Amestecă două linguri de ulei de in cu o vânătă de mărime medie, feliată. Fierbe aceste două ingrediente în puțină apă timp de 20 de minute.

Lasă amestecul să stea, apoi adaugă zeamă de lămâie. Servește apa de vinete cu ulei de in în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28
  • Cenipalma, & Humana, S. Y. N. (2001). Metabolismo del Colesterol. Lípidos y Salud.
  • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.
  • Maldonado Saavedra, O., Ramírez Sánchez, I., García Sánchez, J. R., Ceballos Reyes, G. M., & Méndez Bolaina, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Revista Mexicana de Ciencias Farmaceúticas.
  • Al-Rejaie, S. S., Abuohashish, H. M., Alkhamees, O. A. et al. (2012). Gender difference following high cholesterol diet induced renal injury and the protective role of rutin and ascorbic acid combination in Wistar albino rats. Lipids in Health and Disease, 11(41). https://doi.org/10.1186/1476-511X-11-41
  • Fernández, M. L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food & Function, 1(2). http://dx.doi.org/10.1039/C0FO00088D
  • Leiva, A. M., Martínez, M. A., Cristi-Montero, C., Salas, C., Ramírez-Campillo, R., Díaz Martínez, X. et al. (2017). Sedentary lifestyle is associated with metabolic and cardiovascular risk factors independent of physical activity. Revista Médica de Chile, 145(4), 458-467. https://doi.org/10.4067/s0034-98872017000400006
  • Ebrahimi, T., Behdad, B., Abbasi, M.A. et al. (2015). RETRACTED ARTICLE: High doses of garlic extract significantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL level in rat-fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 10(74). https://doi.org/10.1186/s13000-015-0322-0
  • Avelino, A., Oliveira, G. M., Ferreira, C., Luiz, R. y Glorimar, R. (2015). Additive effect of linseed oil supplementation on the lipid profiles of older adults. Clinical Interventions in Aging, 10, 1679–1685. https://doi.org/10.2147/CIA.S75538
  • Aprikian, O., Busserolles, J., Manach, C., Mazur, A., Morand, C., Davicco, M. J. et al. (2002). Lyophilized Apple Counteracts the Development of Hypercholesterolemia, Oxidative Stress, and Renal Dysfunction in Obese Zucker Rats, The Journal of Nutrition,132(7), 1969–1976. https://doi.org/10.1093/jn/132.7.1969
  • Magnuson, B. A., Patterson, C. A., Hucl, P., Newkirk, R. W. Ram, J. I. y Classen, H. L. (2014). Safety assessment of consumption of glabrous canary seed (Phalaris canariensis L.) in rats, Food and Chemical Toxicology, 63, 91-103. https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.10.041

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.