Logo image
Logo image

Cum să slăbești dacă suferi de hipotiroidism

4 minute
Evită alimentele care împiedică absorbția de iod în organism și optează pentru cele bogate în fibre. Fibrele reduc pofta de mâncare și îmbunătățesc funcțiile metabolice. 
Cum să slăbești dacă suferi de hipotiroidism
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Oare cum poți să slăbești dacă suferi de hipotiroidism? Multe persoane suferă de această boală, care este una dintre tulburările principale ale tiroidei.

Tiroida este o glandă responsabilă de reglarea metabolismului și de secreția unor hormoni importanți pentru sănătatea organelor interne.

Hipotiroidismul apare atunci când nu este secretată o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Asta duce la scăderea ratei metabolice și, implicit, la dificultatea de a menține o greutate stabilă și sănătoasă. 

Majoritatea pacienților cu hipotiroidism sunt femei trecute de 50 ani. Însă boala se poate manifesta și la vârste mai tinere sau în rândul bărbaților.

Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este reprezentată de inflamații, care deteriorează celulele glandei tiroide. Această afecțiune poate fi declanșată și de o reacție a sistemului imunitar, de o infecție virală sau de sarcină.

Multe dintre persoanele cu hipotiroidism se resemnează în fața efectelor negative ale acestei tulburări, printre care și câștigul în greutate. Însă diverse studii au arătat că, atunci când adopți anumite obiceiuri sănătoase, poți să contracarezi aceste efecte și să previi scăderea calității vieții. 

În articolul de azi îți oferim câteva sfaturi importante, Punându-le în aplicare, îți va fi mai ușor să slăbești dacă suferi de hipotiroidism.

Alimentația recomandată pentru pacienții cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, este important să-ți schimbi regimul alimentar. Aceasta este cea mai eficientă modalitate de a preveni îngrășarea și de a-ți menține greutatea stabilă.

Citește și:

7 băuturi bogate în iod benefice pentru tiroidă

Trebuie să adopți o dietă săracă în grăsimi și bazată pe alimente bogate în iod, întrucât nivelul acestui mineral scade atunci când suferi de hipotiroidism.

Alege grăsimi sănătoase

Some figure

Nu este nevoie să elimini grăsimile din dietă, dar este indicat să optezi pentru cele sănătoase, pe care organismul uman le poate metaboliza ușor.

Printre cele mai bune surse de grăsimi sănătoase se numără:

Consumă cereale integrale

Toate alimentele care conțin făină rafinată sau procesată trebuie înlocuite cu cele pe bază de făină integrală de grâu sau din alte cereale. Aceste sortimente sunt mult mai sănătoase și previn acumularea de grăsime și creșterea glicemiei. 

Bea mai multe lichide

Some figure

Consumul zilnic de apă este esențial pentru a preveni deshidratarea și a stimula eliminarea deșeurilor. 

Evită băuturile din comerț și alege apa simplă.

Servește mese mai ușoare

Nu este recomandat să mănânci înainte de culcare, mai ales dacă este vorba despre alimente greu de digerat.

Este mai bine să gătești un preparat ușor, sărac în grăsimi și proteine. Servește cina cu cel puțin două sau trei ore înainte de culcare.

Bea ceai verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi pentru persoanele care suferă de hipotiroidism. Acesta este bogat în antioxidanți și arde grăsimile, stimulând pierderea în greutate.

Ceaiul verde este ușor laxativ, accelerând procesul digestiv. În plus, acesta îți oferă energie, ameliorând oboseala și îmbunătățind performanțele fizice.

Evită anumite alimente

Some figure

Există anumite alimente pe care este indicat să le excluzi din dietă, deoarece conțin goitrogeni, substanțe care inhibă absorbția de iod și contribuie la proasta funcționare a glandei tiroide. 

Prin urmare, evită consumul de:

  • Varză de Bruxelles, conopidă și broccoli
  • Ridichi
  • Țelină
  • Porumb
  • Produse din soia
  • Alune
  • Avocado
  • Portocale
  • Pepene galben
  • Smochine
  • Grâu

Consumă mai multe fibre

Alimentele bogate în fibre sunt esențiale pentru pacienții cu hipotiroidism. Fibrele îmbunătățesc digestia și stimulează peristaltismul, prevenind constipația și inflamațiile. 

În plus, fibrele reduc apetitul și îmbunătățesc funcțiile metabolice.

Fă exerciții în mod regulat

Some figure

Noua dietă trebuie însoțită și de un program zilnic de exerciții fizice cu o durată de cel puțin 40 de minute. 

În unele cazuri, pacienții trebuie să reducă nivelul de activitate fizică, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să mai facă deloc mișcare. Exercițiile cu impact redus sunt ideale pentru aceștia.

Printre cele mai bune opțiuni se numără:

  • Mersul pe jos în ritm alert
  • Alergatul și jogging-ul
  • Mersul pe bicicletă
  • Înotul
  • Ridicarea de greutăți

Nu uita să citești:

Exerciții indicate pentru pierdere în greutate

Ca să slăbești dacă suferi de hipotiroidism, evită să te înfometezi

Multe persoane consideră că săritul peste mese este cea mai ușoară modalitate de a reduce aportul caloric zilnic. Aceasta este o mare greșeală, deoarece în fiecare dimineață organismul trebuie să-și reîncarce depozitele de energie pentru a funcționa în mod corespunzător pe tot parcursul zilei.

Dacă sari peste micul dejun, îți încetinești metabolismul. Totodată, senzația de foame de mai târziu va fi mai intensă.

Motivația joacă un rol esențial în prevenirea creșterii în greutate cauzate de problemele tiroidiene. Alături de disciplină, aceasta te ajută să menții o serie de obiceiuri benefice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sanyal, D., & Raychaudhuri, M. (2016). Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism20(4), 554. https://doi.org/10.4103/2230-8210.183454
  • Dunn, D., & Turner, C. (2016). Hypothyroidism in Women. Nursing for Women’s Health. Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.nwh.2015.12.002
  • Pearce, E. N. (2012, October). Thyroid hormone and obesity. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity. https://doi.org/10.1097/MED.0b013e328355cd6c

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.