Logo image
Logo image

Este convenabil să ai prieteni cu beneficii? 5 avantaje și dezavantaje

3 minute
Poate toată lumea să aibă prieteni cu beneficii? Răspunsul este nu, deoarece de multe ori nu suntem compensați pentru toate dezavantajele care există.
Este convenabil să ai prieteni cu beneficii? 5 avantaje și dezavantaje
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 03 martie, 2023

Fuckbuddies sau prietenii cu beneficii sunt termeni care se referă la același tip de relație. Nu există legături sau fidelitate, ci doar sex. Cu toate acestea, nu toți oamenii pot avea prieteni cu beneficii.

A avea prieteni cu beneficii nu este un concept nou. În ziarul ABC, în 2011, ne-au atras atenția titluri precum următoarele: Unul din trei spanioli declară că are sau a avut un prieten cu beneficii. Dar ce implică aceste relații?

Ce înseamnă prieteni cu beneficii?

Baza acestei relații este prietenia, nu dragostea. Tot ce cauți este să te distrezi, bucurându-te de sexualitate și intimitate, dar fugind de tot ceea ce presupune a avea un partener. Nu există un proiect de viitor comun. Fiecare persoană este liberă să aibă și alți parteneri.

Un proverb latin poate fi folosit pentru a defini aceste relații bazate pe trăirea momentului: carpe diem. În acest caz, viitorul nu contează. Există plăcere și sexualitate, dar nu există un proiect comun, așa cum se întâmplă în cuplu.

Citește și: Ce gândesc bărbații când fac dragoste?

Some figure
Relațiile de acest tip se bazează pe prietenie și nu pe iubire. Ele funcționează dacă ambele părți sunt de acord.

Avantajele și dezavantajele de a avea prieteni cu beneficii

1. Libertatea este o marfă foarte prețioasă

Să te simți liber este grozav. Din acest motiv, unii oameni decid să aibă prieteni cu beneficii. Nu le datorează nimic, nu trebuie să se gândească la un viitor împreună și nu trebuie să se învinovățească unul pe altul de infidelitate.

2. Dragostea este sfârșitul

Există filme precum With Benefits, care pot crea iluzii false atunci când una dintre persoane se îndrăgostește. Dacă sentimentul nu este reciproc, poți să suferi și să fii prins într-un tip de relație pe care nu ți-o dorești. Acest lucru poate fi foarte dureros și poate afecta stima de sine.

3. Nu este o prietenie

Acest lucru este strâns legat de punctul anterior pentru că, atunci când începi să ai sentimente pentru cealaltă persoană și totul se termină, îți dai seama că baza relației a fost nimic. Nu a existat nicio prietenie pentru că totul s-a bazat pe sex.

4. Sexul este grozav

Unul dintre avantajele de a avea prieteni cu beneficii este faptul că sexul este grozav. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când partenerul îți este prieten, ai încredere să-i spui ce îți place sau ce nu-ți place.

Din moment ce majoritatea întâlnirilor sunt pentru sex, profită de ele! Este un moment ideal pentru a explora propriile limite și pentru a te bucura de sexualitatea deplină.

5. Se poate termina oricând

Dacă unul dintre cei doi se îndrăgostește, relația se încheie. Aceasta este o posibilitate care va fi mereu prezentă. Nu ignora acest aspect pentru a nu fi rănit.

Citește mai mult: Sfaturi pentru a face sex când nu ești singur acasă

Some figure
Regulile dintre prietenii cu beneficii trebuie să fie foarte clare pentru ca nimeni să nu fie rănit.

Să ai prieteni cu beneficii este bine sau rău?

A avea prieteni cu beneficii nu este nici un lucru bun, nici un lucru rău. Dacă nu vrei să ai o relație stabilă, dar vrei să ai întâlniri sexuale cu cineva, atunci aceasta poate fi o opțiune.

Cu toate acestea, este important să fii foarte atent dacă aceasta este o modalitate de a evita singurătatea (dependența emoțională) sau dacă te îndrăgostești. În acest caz, cel mai bine este să cauți ajutor psihologic pentru a te putea detașa de situație. A avea prieteni cu beneficii în această situație îți va provoca mari dureri.

Trebuie să eviți să intri în relații cu beneficii crezând că ceea ce ai văzut în filme va deveni realitate. Există șanse mari ca acest lucru să nu se întâmple și să ajungi să suferi. Prin urmare, comportă-te responsabil și respectă limitele acestui tip de relație.

Relațiile sunt complicate. Este în regulă să experimentăm și să aflăm ce funcționează cel mai bine pentru noi în anumite momente din viața noastră. Cu toate acestea, există relații care s-ar putea să nu se potrivească deloc cu valorile noastre sau cu ceea ce ne dorim. Auto-amăgirea funcționează de multe ori împotriva noastră.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • ABC. (2011, 13 de septiembre). Uno de cada tres españoles declara tener o haber tenido un amigo con derecho a roce. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://www.abc.es/sociedad/abci-amigos-derecho-roce-201109130000_noticia.html?ref=https%3A%2F%2Fmejorconsalud.as.com%2F
  • Carter, C. S. (2021). Oxytocin and love: myths, metaphors and mysteries. Comprehensive Psychoneuroendocrinology, 9, 1-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9216351/
  • Cera, N., Vargas-Cáceres, S., Oliveira, C., et al. (2021). How relevant is the systemic oxytocin concentration for human sexual behavior? A systematic review. Sexual Medicine9(4), 1-11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8360917/
  • Giraldo, Á., Forero, C. y Posada, L. F. (2017). Sexualidad es tener sexo: las adolescentes en situación de calle. Index de Enfermería26(1-2), 15-19. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1132-12962017000100004&script=sci_arttext&tlng=en
  • Sternberg, R. J. (1986). A triangular theory of love. Psychological review, 93(2), 119-135. https://psycnet.apa.org/record/1986-21992-001
  • Stone, K. M. (1990). Avoiding sexually transmitted diseases. Obstetrics and gynecology clinics of North America17(4), 789-799. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2092242/
  • Tejada, D., Hernández, E., López, T., y Martínez, S. (2018). Te quiero… para una vez. Representaciones sociales del “sexo sin compromiso” en jóvenes mexicanos. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), 116-135. https://www.scielo.br/j/sess/a/m5gTbR5pBBhzvTXmxbWMntN/abstract/?lang=es
  • Valdez, P. O. (2019). ¿Amor sin vínculo? En torno a la sexualidad y el amor en Lima. Investigaciones sociales22(41), 313-323. https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/16795

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.