Logo image
Logo image

Infecția vaginală cu Candida: ce trebuie să știi

4 minute
Circumstanțe diferite pot favoriza creșterea excesivă a coloniilor de Candida Albicans. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații utile despre infecțiile vaginale cu ciuperci.
Infecția vaginală cu Candida: ce trebuie să știi
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Infecția vaginală cu Candida albicans este cauzată de o ciupercă din specia Candida. Această ciupercă se găsește de obicei în diferite zone ale corpului, cum ar fi pielea, gura, tractul gastrointestinal și vaginul. Poate fi întâlnită în cantități mai mici și în alte zone. Nu provoacă infecții dacă numărul microorganismelor rămâne la un nivel sănătos.

Cu toate acestea, diverse circumstanțe pot favoriza creșterea excesivă a coloniilor de Candida albicans. Drept urmare, o femeie poate dezvolta o infecție vaginală dacă înregistrează o creștere excesivă a numărului ciupercilor în zona vulvei sau a vaginului.

Infecția vaginală cu Candida: ce trebuie să știi

Some figure

Se estimează că 75% dintre femei vor dezvolta o infecție vaginală cu ciuperci cel puțin o dată în viață. Dacă nu tratezi problema la timp, aceasta poate ajunge să îți afecteze calitatea vieții și sănătatea.

Între 20 și 50% dintre femei au ciuperca Candida albicans în vaginele lor, deși acest lucru nu înseamnă întotdeauna că au și o infecție.

Atunci când parametrii vaginali sunt normali, nu există simptome ale infecției cu Candida. Acest lucru se datorează pH-ului acid al vaginului, sistemului imunitar și prezenței unei flore vaginale echilibrate. Toți acești factori ajută la prevenirea reproducerii excesive a ciupercii.

Cu toate acestea, dacă apare colonizarea excesivă a acestei ciuperci, o femeie poate prezenta un dezechilibru în flora vaginală, ducând la o infecție fungică.

Știai că infecția vaginală cu Candida poate afecta până la 75% dintre femei la un moment dat în viață? De asemenea, în 5% din cazuri infecția poate deveni recurentă și se manifestă de patru sau mai multe ori pe an. Fără îndoială, acest lucru poate afecta drastic calitatea vieții femeii bolnave.

Factori de risc pentru candidoza vulvovaginală

Câțiva factori de risc ce duc la apariția infecției fungice cu Candida albicans sunt:

  • Diabetul și nivelul ridicat al glicemiei;
  • Tratamentele recente cu antibiotice: medicamentele antibiotice dezechilibrează flora vaginală deoarece ucid bacteriile benefice, însă nu și ciupercile;
  • Schimbările hormonale;
  • Imunosupresia ca urmare a unei boli sau tratament.

În plus, nu este o idee bună să porți haine foarte strâmte sau să stai cu costumul de baie ud mai mult decât este necesar.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că anumite produse de igienă personală pot perturba pH-ul natural al vaginului și, prin urmare, acestea trebuie evitate. Aceste tipuri de produse includ anumite săpunuri, geluri și deodorante intime.

Simptome date de infecția vaginală cu Candida

Infecția vaginală cu Candida poate provoca simptome precum modificări ale secreției vaginale, iritații, mâncărimi și senzație de arsură. Aceste simptome pot afecta atât interiorul cât și exteriorul vaginului.

În multe cazuri, există dureri în timpul urinării și disconfort sau durere în timpul relațiilor sexuale. Cu toate acestea, pot apărea și alte simptome, cum ar fi umflarea și înroșirea vulvei, zgârieturi ale pielii în urma scărpinării și prezența unei secreții vaginale abundente, inodore și albicioase.

Îți recomandăm:

Cum să identifici infecția vaginală cu Candida

Some figure

Simptomele unei infecții vaginale cu Candida pot fi similare cu cele ale altor infecții din zona intimă. Cu toate acestea, poți distinge acest tip de infecție după textura și mirosul secreției vaginale.

Există și alte infecții vaginale relativ frecvente la femei. Se pot distinge prin consistența și mirosul secreției vaginale. Unele dintre aceste infecții includ:

Vaginoza bacteriană

Această infecție este cauzată de o modificare a microbiotei vaginale din cauza speciilor bacteriene precum Gardnerella vaginalis, Prevotella și Bacteroides.

Vaginoza bacteriană este frecventă în timpul sarcinii, precum și la femeile care folosesc dispozitive intrauterine (DIU) sau dușuri vaginale sau la cele care suferă de stres sau modificări hormonale.

Vaginoza bacteriană duce adesea la o secreție vaginală distinctă, care are un miros puternic de pește și o consistență albă sau cenușie, vâscoasă.

Tricomoniaza

Această infecție este cauzată de Trichomonas vaginalis și este o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Femeile care suferă de această afecțiune au cel mai adesea secreții vaginale cu un miros foarte neobișnuit și deranjant. Consistența este spumoasă, iar culoarea transparentă, albă, gălbuie sau verzuie.

Tratamentul infecțiilor vaginale fungice

Pentru această afecțiune specială, există atât tratamente topice, cât și medicamente cu administrare orală. Tratamentul topic constă în aplicarea unei creme vaginale cu 2% clotrimazol sau introducerea unui supozitor vaginal de 100 sau 500 mg clotrimazol.

De asemenea, combinațiile specifice de probiotice pot ajuta la tratarea sau la prevenirea unei infecții vaginale cu Candida. Mai mult, poți utiliza versiuni vaginale sau orale ale acestor probiotice.

Există medicamente antifungice pe care le poți lua pe cale orală. Cele mai cunoscute sunt fluconazolul și itraconazolul. Însă aceste medicamente pot avea reacții adverse, cum ar fi greața, vărsăturile sau diareea. De asemenea, acestea pot afecta funcția hepatică.

Citește mai mult:

Candidoza genitală îți afectează viața sexuală?

Igiena și prevenirea infecției vaginale cu Candida

Pentru prevenirea infecției vaginale cu Candida albicans, respectă următorii pași:

  • Ia probiotice ori de câte ori urmezi un tratament cu medicamente antibiotice.
  • Menține o igienă corespunzătoare a zonei intime. Evită umezeală și usucă bine zona după duș.
  • Curăță mereu zona genitală începând cu partea din față și mergând spre zona anală.
  • Schimbă absorbantele sau tampoanele cât mai des. Nu folosi tampoane interne dacă ai deja o infecție fungică.
  • Poartă lenjerie intimă din bumbac.

Dacă în prezent ești sub tratament pentru o infecție vaginală, ia măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii bolii în timpul actului sexual. De asemenea, este recomandat ca toți partenerii sexuali să fie tratați pentru această infecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
  • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
  • Eggimann, P., Bille, J., & Marchetti, O. (2011). Diagnosis of invasive candidiasis in the ICU. Annals of Intensive Care. https://doi.org/10.1186/2110-5820-1-37
  • Aubyn GB, Tagoe DNA. Prevalence of vaginal infections and associated lifestyles of students in the university of Cape Coast, Ghana. Asian Pac J Trop Dis. 2013;3(4):267–270. doi:10.1016/S2222-1808(13)60068-7
  • Bilardi J, Walker S, McNair R, et al. Women’s Management of Recurrent Bacterial Vaginosis and Experiences of Clinical Care: A Qualitative Study. PLoS One. 2016;11(3):e0151794. Published 2016 Mar 24. doi:10.1371/journal.pone.0151794

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.