Logo image
Logo image

Mâncarea naturală: 9 motive și beneficii ale consumului acesteia

5 minute
Dieta occidentală se caracterizează printr-o prezență ridicată a produselor procesate. În alimentația strămoșilor noștri, domina mâncarea naturală și proaspătă. Vă oferim 9 motive pentru a mânca așa!
Mâncarea naturală: 9 motive și beneficii ale consumului acesteia
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Alimentele procesate sunt gustoase și ușor de preparat, ceea ce face lucrurile mai simple pentru mulți oameni grăbiți. Cu toate acestea, ele pot afecta negativ sănătatea. Din acest motiv, mâncarea naturală este cea mai bună pentru sănătate pe termen lung.

Cunoscută și sub numele de hrană reală, mâncarea naturală poate fi definită ca „ceea ce este cât mai aproape posibil de starea sa naturală”. Este compusă din alimente proaspete, întregi și neprocesate (sau foarte puțin procesate).

Nu există o listă finită a alimentelor care intră sub această umbrelă, dar cele mai multe sunt fructe, legume, leguminoase, nuci, ouă, uleiuri, cereale integrale, lactate, carne și pește.

Dincolo de sănătate, există motive foarte variate pentru a ne alătura adevăratului trend alimentar. Mai jos, vă vom spune cum să faceți o achiziție corectă și accesibilă.

Motive pentru a alege mâncarea naturală

Some figure

1. Aprovizionarea cu nutrienți

Organismul are nevoie de vitamine, minerale, proteine sau lipide pentru a funcționa și a se dezvolta normal. Cel mai bun mod de a le obține este prin alimente proaspete, întregi și puțin procesate.

Cele mai multe alimente proaspete și integrale conțin nutrienți importanți pentru sănătate. Aceștia lipsesc adesea din alimentele industrializate care, dimpotrivă, tind să conțină cantități excesive de ingrediente nocive (cum ar fi sare, făinuri rafinate sau grăsimi trans).

Recomandăm: 11 alimente bogate în carbohidrați

2. Prezența fitonutrienților

Nutrienții necesari pentru funcționarea zilnică a organismului sunt carbohidrații, proteinele, grăsimile, vitaminele și mineralele. În afară de aceștia, există și alți compuși bioactivi cu rol important în sănătatea umană: fitochimicalele. Vorbim despre probiotice, antioxidanți, caroteni, glucozinolați, fitoestrogeni, etc. Toți joacă un rol activ în modularea sistemului imunitar și a altor funcții specifice.

3. Varietate mai mare

Spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni, există o gamă largă de posibilități când alegem mâncarea naturală. Încetul cu încetul, în rutina alimentară obișnuită pot fi adăugate alimente noi. În acest fel, aportul de nutrienți este extins.

4. Mai multă aromă

Acest beneficiu este incontestabil și ar putea fi pe primul loc. Toate alimentele naturale și preparatele de casă au un gust delicios.

5. Mai multe grăsimi sănătoase

Unele dintre cele mai proaspete și simple alimente includ cele mai bune surse de lipide. Poate că uleiul de măsline iese în evidență cel mai des, dar putem vorbi și despre avocado, nuci sau pește oceanic.

6. Mai puține zaharuri adăugate

Majoritatea alimentelor proaspete nu conțin zahăr adăugat. Nu același lucru se întâmplă cu produsele procesate: dulciuri, produse de patiserie, fursecuri, sosuri comerciale, deserturi lactate sau preparate pentru cuptorul cu microunde.

Recomandările autorităților competente indică necesitatea reducerii aportului la sub 10% din totalul caloriilor zilnice. Într-o dietă standard de 2.000 de calorii, vorbim despre 2 linguri de desert pe zi.

Zahărul conținut în fructe nu poate fi comparat cu zahărul artificial, întrucât nu se comportă la fel. Fiți vigilenți cu sucurile și, de asemenea, cu iaurturile și anumite produse lactate. Multe dintre ele ar putea avea adăugate îndulcitori.

7. Risc redus de îmbolnăvire

Some figure

Trecerea de la alimente procesate și ultraprocesate la mâncarea naturală poate reduce apariția unor probleme de sănătate. Există date științifice care susțin această afirmație, mai ales când vine vorba de o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare.

O dietă bogată în alimente procesate are un impact ridicat asupra creșterii mortalității, bolilor coronariene, aterosclerozei, diabetului și obezității.

Citiți mai mult: Fructe care protejează și întăresc pancreasul

8. Impact redus asupra mediului

Alegerile dietetice sunt una dintre strategiile pentru a minimiza impactul asupra mediului al sistemului de producție alimentară. Unele modificări ar putea avea impact asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, asupra utilizării apei sau asupra scăderii biodiversităţii. După cum subliniază autorii Richie și Rosie, este necesar să se scadă cantitatea de lactate și carne din dietă pentru ca aceste modificări să fie semnificative.

9. Economii financiare

A alege să mâncăm mai sănătos nu trebuie să fie mai scump. Este suficient să alegem produsele potrivite, să evităm irosirea alimentelor și, de asemenea, să terminăm cu toate acele achiziții de prisos.

Cum să alegem mâncarea naturală într-un mod sănătos și economic

Este ușor de crezut că a mânca sănătos și a alege hrana adevărată are un cost ridicat, dar nu este întotdeauna cazul. Pentru început, este foarte recomandat să mergeți la cumpărături la piață sau în micile magazine specializate. Persoanele responsabile pot spune care sunt cele mai accesibile produse și care modul optim de preparare și utilizare.

În aceste magazine, găsim fructe, legume, nuci sau cereale vrac. Acest lucru este util, deoarece putem cumpăra doar cantitatea necesară.

Mâncarea naturală presupune planificarea meniurilor, întocmirea listelor de cumpărături și evitarea risipei. Aceste comportamente vă permit să economisiți pe termen lung. Mersul la cumpărături într-un mod planificat și cu o listă vă permite să evitați achizițiile impulsive sau mofturile.

A-ți baza dieta pe alimente reale este un pas către o viață mai sănătoasă

Există multe motive pentru a consuma mâncarea naturală, iar acest lucru poate avea beneficii pentru sănătate, organoleptice și financiare. Fără îndoială, alimentele proaspete sunt cele care ar trebui să facă parte din meniul zilnic.

Desigur, trebuie să țineți cont și de faptul că nu este periculos sau greșit să folosiți ocazional produse procesate. Cu toate acestea, nu sunt produse potrivite pentru a face parte din dieta obișnuită.

Trebuie subliniat faptul că mâncarea adevărată este doar o parte a unui stil de viață sănătos. Pentru a vă bucura de toate beneficiile sale, este necesar să aveți o viață activă, să vă odihniți la orele potrivite, să vă feriți de stres și să cultivați relațiile sociale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bonaccio M, Di Castelnuovo A, et al. Ultra-processed food consumption is associated with increased risk of all-cause and cardiovascular mortality in the Moli-sani Study. The American Journal of Clinical Nutrition. Febrero 2021. 113 (2): 446-455.
  • City University London. Environmental implications of ultra-processed foods. Science Daily. Noviembre 2021.
  • Du Sh, Kim H, Rebholz C. M. Higher ultra-processed food consumption is associated with an increased risk of incident coronary artery disease in the Atherosclerosis Risk in Communities Study. The Journal of Nutrition. Diciembre 2021. 151 (12): 3746-3754.
  • Gupta Ch, Prakash D. Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary & Integrative Medicine. Septiembre 2014. 11 (3): 151-69.
  • Harvard HEalth Publishing. Heavily processed foods tied to diabetes. Harvard Medical School. Marzo 2020.
  • Ritchie H, Rosie M. Environmental impacts of food production. Our World in Data. Enero 2020.
  • Srour B, Fezeu L. K, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019. 365: I1451.
  • U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.