8 beneficii ale merelor verzi pentru sănătate
Crocante și acrișoare, merele verzi sunt o încântare pentru papilele noastre gustative. Însă aceste fructe sunt și foarte sănătoase. Iată care sunt principalele beneficii ale merelor verzi pentru organism!
Cu toții știm că merele sunt sănătoase. Totuși, merele verzi au mai multe avantaje decât alte sortimente. Conținutul bogat de antioxidanți este foarte util în orice dietă detoxifiantă sau cură de slăbire.
Merele verzi merg foarte bine în combinație cu ovăzul la micul dejun. Poți să le tai felii și să le adaugi în salate sau poți să le mănânci întregi. Oricum ar fi, aceste fructe sunt alegerea ideală pentru a-ți potoli foamea în orice moment al zilei.
Dacă încă nu ești convins/ă că ar trebui să optezi pentru acest fel de mere sau ți se pare că nu sunt suficient de dulci pentru gustul tău, îți prezentăm 8 beneficii ale merelor verzi care te vor convinge să le adaugi în dieta zilnică.
1. Beneficii ale merelor verzi: conținut ridicat de fibre
Nu vorbim aici despre suc de mere sau jeleuri. Cel mai bine este să mănânci mărul verde cu tot cu coajă. Numai așa poți beneficia de conținutul bogat de fibre al acestor fructe. Acești nutrienți contribuie la sănătatea organismului și la reglarea tranzitului intestinal.
- Fibrele sunt indispensabile pentru echilibrul intern și pentru metabolism.
- În același timp, merele verzi conțin polizaharide și lignină, doi compuși esențiali pentru sănătatea colonului.
Vezi și:
2. Sunt bogate în minerale
Merele sunt bogate în fier, un mineral foarte important pentru organism. Printre altele, acesta crește nivelul de oxigen din sânge, ține sub control anemia și este foarte benefic pentru sănătatea femeilor. Iată ce alte minerale excelente mai conține acest fruct:
- Zinc
- Cupru
- Mangan
- Potasiu
Dacă te simți obosit/ă sau lipsit/ă de energie la sfârșitul zilei, nu ezita să mănânci un măr verde.
3. Vrei să slăbești? Include merele verzi în dietă
Dacă vrei să slăbești în mod sănătos, adaugă două mere verzi în alimentația ta zilnică. Inclus într-o dietă sănătoasă și echilibrată, acest fruct oferă și următoarele beneficii:
- Reduce nivelul glicemiei din sânge.
- Oferă sațietate.
- Scade nivelul de colesterol.
- Contribuie la arderea grăsimii abdominale.
Află mai multe! Citește:
4. Merele verzi previn îmbătrânirea prematură
Dacă vrei să ai o piele mai tânără și mai sănătoasă, nu ezita să consumi mere verzi. Antioxidanții din compoziția lor stimulează regenerarea celulară și au un efect de întinerire.
Totodată, aceste fructe optimizează funcțiile hepatice. Nu trebuie să uităm că sănătatea ficatului este esențială pentru bunăstarea generală a organismului.
Sănătatea din interior se vede și la exterior.
5. Previn diabetul
Nu numai că previn diabetul, însă merele verzi sunt recomandate și persoanelor care suferă de această boală. După cum știm deja, în majoritatea dietelor pentru diabetici sunt incluse și merele verzi, datorită conținutului lor de fructoză.
În plus, aceste fructe conțin o fibră numită pectină care ajută la reglarea glicemiei. De exemplu, un măr verde cu scorțișoară este rețeta ideală pentru a-ți începe ziua în forță și pentru a-ți satisface pofta de dulce.
6. Accelerează metabolismul
Mineralele din merele verzi activează metabolismul. Cuprul, fierul, potasiul și manganul stimulează acest proces benefic.
Nu uita că obiceiul de a sări peste micul dejun încetinește metabolismul. Însă dacă începi să mănânci ovăz cu mere la micul dejun și să bei o cană de ceai alb, beneficiile vor fi vizibile în scurt timp.
7. Reduc inflamațiile
Coaja de măr verde conține enzime benefice pentru celulele T. Acestea sunt un tip de limfocite care combat inflamațiile. Totodată, pectina din coajă oferă vitamine și minerale care tratează infecțiile.
Dacă suferi de artrită sau artroză, mănâncă un măr pe zi, fără să-l cureți de coajă!
8. Stimulează coagularea sângelui
Unul dintre incredibilele beneficii ale merelor verzi este creșterea nivelului de vitamina K din organism. Astfel, procesul de vindecare a rănilor este accelerat.
Vitamina K acționează ca un agent antihemoragic. Dacă ai avut o boală infecțioasă sau încă ești bolnav, nivelul acestei vitamine scade.
Totodată, dacă ești predispus/ă la sângerări gingivale, nu uita să mănânci mai multe mere verzi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- CureJoy. (2018, April 20). 11 Scientifically Proven Health Benefits Of Green Apples. Retrieved from https://www.curejoy.com/content/health-benefits-of-green-apples/
- Paliwal, S. (2018, February 02). 5 Amazing Benefits Of Green Apples For Skin And Overall Health. Retrieved from https://food.ndtv.com/food-drinks/5-amazing-benefits-of-green-apples-for-skin-and-overall-health-1804690
- Boyer J, Liu RH. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004;3:5. Published 2004 May 12. doi:10.1186/1475-2891-3-5
- Francini A, Sebastiani L. Phenolic Compounds in Apple (Malus x domestica Borkh.): Compounds Characterization and Stability during Postharvest and after Processing. Antioxidants (Basel). 2013;2(3):181–193. Published 2013 Sep 18. doi:10.3390/antiox2030181
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.