Năut cu homar: rețetă pas cu pas
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Ați încercat vreodată năut cu homar? Fără îndoială, această rețetă are o combinație de arome pe care o veți adora. În plus, ingredientele sale oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Acest fel de mâncare, care este preparat cu leguminoase și fructe de mare, este perfect pentru a fi consumat ca masă principală. De asemenea, este excelent în zilele reci alături de cei dragi. Citiți mai departe și aflați mai jos cum să pregătiți năut cu homar!
Încercați și: 2 rețete de biscuiți cu faină de năut și ciocolată
Rețetă de năut cu homar
După cum am menționat deja, această rețetă are o aromă delicioasă; cu toate acestea, nu este singura sa virtute. Acest fel de mâncare este hrănitor, deci este o modalitate excelentă de a oferi nutrienți organismului.
În legătură cu aceasta, știința indică faptul că ingredientele sale oferă elemente de mare importanță pentru sănătatea umană. Năutul este o sursă de proteine vegetale, vitamine, minerale și fibre alimentare.
Homarii conțin grăsimi sănătoase omega 3 (pe care organismul nu le poate sintetiza), proteine și alți micronutrienți necesari organismului.
Ingrediente
Aceste cantități sunt suficiente pentru 4 persoane. Rețineți acest lucru dacă doriți să pregătiți mâncare pentru mai multe persoane. De asemenea, luați în considerare că timpul de pregătire este de aproximativ o oră. Iată ingredientele necesare:
- 300 grame de năut
- 1 ceapă medie
- 3 căței de usturoi
- 1 ardei gras verde
- 2 homari
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de boia afumată
- 1 linguriță de șofran
- 1 lingură de făină de grâu
- 2 foi de dafin
- 1 cană de roșii uscate
- 1/2 pahar de coniac
- Un vârf de cuțit de sare
- 1 litru de supă de pește
Instrucțiuni pas cu pas
- Puneți năutul la înmuiat. Acest lucru necesită timp, așa că este recomandat să o faceți cu o seară înainte. Pentru a preveni fermentarea leguminoaselor și disconfortul intestinal, schimbați apa de înmuiere. Vă rugăm să rețineți că timpul minim de înmuiere este de 8 ore.
- După ce ați făcut acest pas, scurgeți lichidul și puneți năutul într-o oală. Adăugați apă curată și lăsați-l să fiarbă până se înmoaie. Acest lucru va dura aproximativ 30-40 de minute.
- La jumătatea gătitului, curățați și tocați ceapa. Adăugați-o în oală împreună cu sarea și foaia de dafin. Apoi, așteptați să fiarbă.
- Puneți un strop de ulei într-o tigaie și adăugați lingura de făină de grâu și ardeiul verde. Lăsați focul minim și, puțin câte puțin, adăugați supa de pește. Fierbeți câteva minute și amestecați.
- Când leguminoasele sunt moi, luați-le de pe foc și scurgeți apa. Puneți năutul în tigaie și lăsați foc mediu.
- Apoi, tăiați capetele homarilor. Aruncați aceste părți. Tăiați-i pe mijloc și îndepărtați stomacul.
- Într-o altă tigaie, puneți un strop de ulei și crustaceele. Curățați și tocați usturoiul și rumeniți-l.
- Este timpul să adăugați roșiile și coniacul. Amestecați și lăsați să fiarbă 3 minute pentru ca alcoolul să se evapore.
- După acest pas, goliți conținutul acestui vas în cel cu supă. Gătiți încă 5 minute și testați gustul. Dacă este necesar, adăugați sare și piper.
- Serviți și bucurați-vă de gustul acestei rețete!
Sfaturi pentru a face năut cu homar
Pregătirea acestui fel de mâncare necesită timp. Prin urmare, vă oferim câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a simplifica prepararea acestuia.
Folosiți năut conservat
Din fericire, conservele de năut sunt o modalitate excelentă de a economisi timp în bucătărie. Singurul aspect de luat în considerare dacă preferați să le folosiți este faptul că, la fel ca toate conservele, sunt bogate în sodiu. Spălați năutul sub apă pentru a elimina cât mai mult din această componentă.
Recomandăm: 8 beneficii pentru sănătate ale năutului
Înmuiați năutul în avans
Deși în rețetă se explică că trebuie să înmuiați leguminoasele cel puțin 8 ore, puteți să o faceți și cu câteva zile înainte. Aveți două opțiuni:
- După înmuiere și fierbere, scurgeți năutul. Când ajunge la temperatura camerei, va trebui să-l puneți în recipiente acoperite, să-l etichetați cu data și apoi să-l puneți în frigider. Poate rezista 3 luni.
- O altă opțiune este ca, după procesul de hidratare, să-l scurgeți fără a-l fierbe și să-l păstrați în mod similar. Este important să știți că este crud. Când este timpul să le folosiți în această rețetă, nu rămâne decât să-l gătiți. Timpul de fierbere va fi scurt, aproximativ 15 minute. De asemenea, poate rezista 3 luni în frigider.
Pregătiți năut cu homar acasă
Fără îndoială, merită să pregătiți acasă acest năut cu homar. Pe lângă faptul că este delicios, oferă diferite elemente nutritive. Nu uitați să puneți năutul la înmuiat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hidalgo, M., Rodríguez, V., & Porras, O. (2018). Una mirada actualizada de los beneficios fisiológicos derivados del consumo de legumbres. Revista chilena de nutrición, 45, 32-44.
- FEN. Libro la Alimentación Española. Bogavante. Disponible en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf
- FICHA N° 31 LEGUMBRES. Alimentos Argentinos.Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_31_Legumbres.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.