Logo image
Logo image

O locuință simplificată cu 8 principii ale minimalismului

4 minute
Minimalismul nu este deloc anost. Acesta oferă simplitate, eleganță, funcționalitate și ordine. Următoarele trucuri te vor ajuta să-ți decorezi locuința într-o manieră minimalistă.
O locuință simplificată cu 8 principii ale minimalismului
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Obișnuim adesea să depozităm diverse obiecte în locuri aleatorii pentru că nu știm unde să le punem. Drept consecință, menținerea ordinii în locuință devine o provocare. Încăperile devin spații haotice și dezorganizate. Vestea bună este că putem restaura ordinea în locuință cu ajutorul anumitor principii ale minimalismului.

Trăsătura caracteristică a minimalismului este reprezentată de decorarea cu un număr minim de elemente. Astfel, toate elementele decorative vor servi un scop și se va crea un spațiu armonios și bine organizat. Minimalismul se concentrează asupra aspectelor de bază și pe eliminarea elementelor decorative și de mobilier inutile.

Stilul minimalist pune accent, mai presus de toate, pe spațiu și pe elementele arhitecturale.

8 principii ale minimalismului pentru simplificarea locuinței

1. Sortează toate obiectele din locuință

Obiectivul tău este să păstrezi doar ceea ce este cu adevărat necesar. Stai jos și trece în revistă fiecare obiect unul câte unul. Ia în considerare dacă ceva este bun de aruncat, dacă îl poți da unei alte persoane sau dacă este o comoară de care nu te poți despărți.

O întrebare pe care trebuie să ți-o pui este: „De ce vreau să păstrez acest obiect?” Stilul minimalist presupune ca fiecare lucru să îndeplinească o funcție.

Citește și:

5 greșeli în decorarea băii la tine acasă

Minimalismul nu susține sentimentalismul și excesele. Mai puțin înseamnă mai mult!

2. Când un obiect este adus în locuință, altul trebuie să plece

Some figure
Stilul minimalist pune accentul pe lumina naturală și face spațiile să pară mai largi.

Singurul mod în care poți adera la principiile minimalismului este să te asiguri că obiectele inutile nu se strâng în locuința ta. Pentru a evita această problemă, poți respecta următoarea regulă simplă: de fiecare dată când cumperi un obiect nou, trebuie să te desparți de unul vechi.

Așadar, dacă vrei să cumperi sau ți-a fost dăruit ceva nou, mai întâi gândește-te dacă obiectul respectiv se pretează stilului minimalist pe care l-ai adoptat. În cazul în care realizezi că nu, este mai bine să nu-l cumperi sau să nu-l primești.

3. Nu pune nimic pe mese

Un alt mod de a-ți simplifica locuința și ordona locuința este să menții toate suprafețele curate și goale.

Multe persoane își decorează mesele cu lumânări sau aranjamente florale. Însă, conform minimalismului, toate mesele ar trebui să fie goale pentru a se crea o impresie de simplitate, funcționalitate și ordine maximă.

4. Folosirea formelor geometrice

Când alegi mobilă sau obiecte decorative, optează pentru forme simple și linii drepte. Evită obiectele de mobilier complicate, cu multe colțuri sau bogat ornamentate.

5. Și pereții trebuie decorați într-o manieră minimalistă

Some figure
Pereții trebuie să prezinte decorațiuni minime – de preferință obiecte mici și simple.

Minimalismul nu se referă doar la modul în care organizăm mobila. Pereții trebuie, de asemenea, decorați în stil minimalist. Evită supraîncărcarea pereților cu fotografii sau tablouri, mai ales dacă dedesubtul acestora se află mobilă.

Desigur, pereții pot fi decorați într-o anumită măsură. Asigură-te însă că optezi pentru ceva simplu, care este în armonie cu stilul adoptat.

Ia în considerare folosirea oglinzilor pentru a decora pereții. Pe lângă faptul că sunt elegante și simple, acestea vor face încăperile să pară mai mari.

6. Profită de lumină

Lumina reprezintă unul dintre cele mai importante elemente în decorarea locuinței. Unul dintre faimoasele principii ale minimalismului este evitarea umbrelor și a spațiilor întunecate și crearea de mai multă lumină.

Așadar, nu folosi perdele din materiale dense sau închise la culoare. Jaluzelele constituie o opțiune mai bună, acestea răsfirând lumina fără a o bloca complet.

Totodată, studiază atent caracteristicile încăperii înainte de a alege o sursă de lumină artificială. Nu uita, trebuie să eviți lumina artificială inutilă.

Dacă studiezi încăperea îndeaproape, vei putea determina în ce spațiu este nevoie de lumină și vei evita instalarea prea multor surse artificiale.

7. Alege mobilă minimalistă

Deși minimalismul poate implica mobilă mai sobră sau austeră, asta nu înseamnă că aceste obiecte trebuie să fie monotone sau plictisitoare. Mobila ideală în minimalism este cea care demonstrează eleganță și simplitate.

Deoarece funcționalitatea caracteristică minimalismului se aplică și mobilei, cel mai bine este să optezi pentru obiecte care pot îndeplini funcții multiple. Acest lucru te va ajuta să previi dezordinea în locuință.

Ține cont și de spațiul pe care mobila îl va ocupa. Obiectele de mobilier ar trebui să fie joase și largi, cele înalte ocupând mai mult spațiu.

8. Spune da albului și negrului, cu un strop de culoare

Some figure
În cazul spațiilor monocromatice, adaugă culori vii care să iasă în evidență.

Albul și negrul tind să predomine în stilul mininalist. Prima culoare face spațiile să pară mai largi, pe când cea de-a doua o contrastează, conferind simplitate și eleganță.

Dar orice încăpere are nevoie și de culori mai vii. Lumea nu poate fi doar în alb și negru.

Ar putea să te intereseze:

Ghidul grădinii urbane în propriul balcon

Pentru a adăuga puțină culoare spațiilor minimaliste, este indicat să te concentrezi asupra obiectelor decorative, nu asupra mobilei. De pildă, mobila și pereții pot fi în principal albi și negri, dar poți completa tabloul cu o plantă cu frunze mari și verzi sau cu perne în culori vii. Acest truc va adăuga un plus de personalitate încăperii.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.