Pot persoanele cu diabet să mănânce brânză?
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Dacă suferiți de diabet, probabil vă întrebați dacă puteți mânca brânză. Secretul este să alegeți sortimentele și cantitățile potrivite. Prea mult din orice este dăunător, indiferent dacă aveți sau nu diabet.
Daca aveți diabet, puteți mânca brânză?
Diabetul este o boală care afectează un număr mare de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin niveluri crescute de glucoză în sânge din cauza lipsei totale sau parțiale de insulină sau unui răspuns insuficient la aceasta. Odată cu trecerea timpului, pot apărea leziuni vasculare și alte complicații.
Obiceiurile bune de viață sunt foarte importante în tratamentul persoanelor cu diabet. O dietă sănătoasă adaptată nevoilor particulare face parte din acestea. De asemenea, excesul de greutate și hipertensiunea arterială sunt două dintre complicațiile ce trebuie evitate.
Printre alimentele care pot face parte dintr-o dietă sănătoasă se numără laptele și derivații săi (brânză și iaurt). Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat trebuie să țină cont de anumite aspecte legate de compoziția acestora.
În caz de diabet, brânza poate fi consumată în siguranță atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Descoperiți: 15 sfaturi pentru îngrijirea pielii în diabet
Caracteristicile nutriționale ale brânzei ce trebuie luate în considerare în diabet
Produsele lactate și derivatele lor sunt ideale într-o dietă sănătoasă, așa cum specifică Sistemul Național de Sănătate din Anglia (NHS). Ele au un profil nutrițional adecvat:
- Grăsimi: brânza este unul dintre alimentele care poate avea cantități mari de grăsimi. Valoarea totală variază foarte mult în funcție de varietate (10% în brânza proaspătă și mai mult de 30% în brânza maturată). Din cantitatea totală de lipide, cel mai mare procent aparține grăsimilor saturate.
- Proteine: acestea sunt proteine cu valoare biologică ridicată, deoarece oferă toți aminoacizii de care organismul are nevoie.
- Sare: una dintre problemele pe care le prezintă majoritatea brânzeturilor este conținutul ridicat de sodiu din cauza utilizării sării ca ingredient în preparare și maturare. Acest compus poate fi un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.
- Vitamine și minerale: deși pot varia în funcție de tip, brânza este o sursă bună de calciu, magneziu, fosfor și vitamine liposolubile, precum vitamina A.
Aportul de energie, cantitatea de sare și prezența grăsimilor saturate sunt cele mai problematice aspecte ale brânzei în diabet. Toate acestea sunt legate de obezitate, tensiune arterială și colesterol și reprezintă factori de risc cardiovascular.
Brânza poate afecta nivelul zahărului în sânge?
Mulți că persoanele cu diabet trebuie să evita brânza, deoarece prezența lactozei (principalul zahăr din lapte) poate crește glicemia. Indicele glicemic (IG) este un indicator utilizat pentru a măsura modul în care un aliment este capabil să crească nivelul de glucoză în sânge după consum.
După cum a indicat Diabetes UK Foundation, laptele și alte produse lactate au un indice glicemic scăzut datorită efectului protector al proteinei din lapte, care încetinește golirea stomacului și trecerea glucozei în fluxul sanguin.
În plus, unele studii științifice publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică arată existența unei relații între aportul de lactate și un risc mai mic de diabet de tip 2.
Persoanele cu diabet pot consuma brânză
Persoanele cu diabet pot consuma brânză în cantități adecvate. Porția recomandată este de 30 grame pentru brânzeturile tari și între 50 și 70 grame pentru cele mai proaspete.
Făgăraș
Acesta este un tip de brânză proaspătă cu caracteristici similare cu ricotta. Este sărac în grăsimi, cu un aport mare de proteine și cu puțini carbohidrați. Are o aromă blândă, deoarece nu este supus unui proces de întărire precum brânzeturile maturate.
Se poate consuma cu lingura, deoarece este o alternativă bună la iaurt. Se poate întinde pe pâine. Se combină bine cu fructe, compoturi, cereale, nuci sau semințe.
Quark
Aceasta este o brânză proaspătă bătută, cu o textură cremoasă și fină și o aromă oarecum acidă. Are puține calorii și grăsimi. Există versiuni făcute din lapte integral care pot fi mai grase.
Ricotta
Această varietate tipică bucătăriei italienești este făcută din zer și este o brânză proaspătă. Din acest motiv, prezintă valori scăzute de calorii, sodiu și grăsimi. Textura sa este granulată și are o aromă proaspătă, ușor dulce. Se potrivește bine cu fructe sau în rețete sărate și poate fi servită cu puțină miere, ciocolată neagră sau scorțișoară.
Neufchatel
Persoanele cu diabet pot consuma această brânză. Este fabricată din lapte de vacă, este moale și are mucegai. Prezintă valori moderate de sodiu și grăsimi. De asemenea, are un gust asemănător cu crema de brânză, dar cu cantități mai mici de grăsimi saturate.
Emmental
Este o brânză elvețiană tare, compactă, cu un conținut scăzut de sare. În schimb, cantitatea de grăsime este medie, întrucât reprezintă între 25 și 40% din compoziția finală. Este o opțiune bună pentru paste, deoarece se topește rapid. De asemenea, brânza emmental poate fi adăugată în salate. Aroma sa este blândă, dulce și amintește de nuci.
Descoperiți: Care este legătura dintre stres și diabet?
Tipuri de brânză de evitat în caz de diabet
Reenunțați la brânzeturile preparate prin topire. Acestea au un număr mare de ingrediente (amidon, săruri de topire, grăsimi vegetale și coloranți).
De asemenea, brânzeturile bogate în sodiu și grăsimi saturate pot fi consumate doar în mod excepțional. Deși nu sunt interzise în totalitate, trebuie să fie însoțite de fibre și legume.
O dietă adecvată pentru diabet vă permite să consumați brânză cu moderație
Este esențial să consumați legume, leguminoase, nuci, ulei de măsline și proteine slabe. Brânza și alte produse lactate pot fi consumate în cantitățile potrivite.
Alegeți brânzeturile mai puțin calorice și cu niveluri reduse de sare și grăsimi saturate. Acestea pot fi consumate în porții de aproximativ 30 grame pe zi, alături de alimente ușoare care furnizează fibre.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022). Datos breves sobre la diabetes. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Recuperado de: https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/basics/quick-facts.html
- Clinica Mayo. (2023). Diabetes. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444
- Diabetes UK. Dairy and diabetes. Recuperado de: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-groups/dairy-and-diabetes
- Food Data Central. (2019). Cheese, cottage, low fat, 2 % milk fat. U. S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/328841/nutrients
- Food Data Central. (2019). Cheese, emmentaler. U. S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/965965/nutrients
- Food Data Central. (2019). Cheese, ricotta. U.S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098047/nutrients
- Food Data Central. (2019). Quark soft cheese. U. S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/498194/nutrients
- Gomes, J., & Villa-Caballero, L. (2007). Introducción a la compra de alimentos: Compras inteligentes para el control de su diabetes. Insulin, 2(4), 199–202. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/s1557-0843(07)80066-2
- Harvard T. H. Chan. (2020). The Nutrition Source. Cheese. Harvard School of Public Health. Recuperado de: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cheese/
- Jerez Tirado, Y., & Porras Ramírez, A. (2021). Relación entre patrones alimentarios, diabetes, hipertensión arterial y obesidad según aspectos sociogeográficos, Colombia 2010. Revista cubana de salud publica, 46(3), e1623. Recuperado de: https://www.scielosp.org/article/rcsp/2020.v46n3/e1623/
- Onvani Sh, Haghighatddost F, et al. (2017). Products, satiety and food intake: a meta analysis of clinical trials. Clinical Nutrition. 36 (2): 389-398. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26923518/
- Servicio Nacional de Salud de Inglaterra. (2021). Dairy and alternatives in your diet. Recuperado de: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/milk-and-dairy-nutrition/
- Sluijs I, et al. (2012). The amount and type of dairy product intake and incident type 2 diabetes: results from the EPIC-InterAct Study. The American Journal of Clinical Nutrition. 96 (2): 382–390. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22760573/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.