Remedii eficiente pentru insomnie
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Insomnia este o problemă foarte des întâlnită în ziua de azi, afectând mii de oameni din toate colțurile lumii. Dacă nici tu nu poți pune geană pe geană întreaga noapte sau dacă te trezești subit în miezul nopții, află care sunt cele mai eficiente și naturale remedii pentru insomnie.
Remedii eficiente și naturale pentru insomnie
Insomnia cauzează o mulțime de probleme, de la cearcăne, oboseală, dureri de cap și iritabilitate la slăbirea puterii de concentrare, lipsa energiei, dureri musculare și performanțe reduse la școală sau la locul de muncă. În continuare, îți prezentăm cele mai populare și eficiente remedii pentru insomnie:
- Înfășoară-ți picioarele într-un prosop sau pune-ți încă o pereche de șosete ca să îți păstrezi picioarele calde. Senzația de picioare reci este un factor negativ suplimentar care îți afectează somnul, mai ales dacă ai deja probleme în acest sens.
- Înainte de a merge la culcare, masează-ți ușor picioarele cu ulei de măsline, insistând asupra degetelor.
Te invităm să citești și:
- Bea o ceașcă cu lapte cald cu miere și scorțișoară înainte să te întinzi în pat.
- Fierbe o cană de apă, adaugă două grame de frunze de portocal și eventual zahăr și consumă această infuzie fierbinte cu jumătate de oră înainte de a merge la culcare.
- Adaugă pe pernă câteva plante aromatice, precum mușețel, frunze de eucalipt sau flori de portocal. Este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru insomnie deoarece împrospătează aerul din cameră, are efect relaxant și îți va induce o stare de bine.
- Adaugă o crenguță de mentă dulce (Mentha spicata) într-o ceașcă cu apă fierbinte. Acoper-o și las-o așa câteva minute. Bea infuzia cu jumătate de oră înainte de a merge la culcare sau chiar când te-ai întins în pat, pentru a citi o carte, de exemplu.
- Fierbe o cană de apă cu două linguri de pulbere de rădăcină de valeriană, adăugând ulterior puțină miere. Consum-o înainte de a te băga în pat.
- Fierbe o cană de apă cu trei frunze de salată, acoper-o și las-o să se răcească. Consumă această băutură cu o jumătate de oră înainte de a merge la culcare.
- Rade două cepe și fierbe-le timp de 12 minute, apoi adaugă sunătoare. Înmoaie o cârpă în acest amestec și aplic-o pe frunte, piept, ceafă și gât. Repetă procedura în fiecare noapte, timp de o săptămână.
- Cu 20 de minute înainte de a merge la culcare, fă o baie fierbinte cu 200 de grame de hamei și 500 de grame de tărâțe de grâu, pe care le filtrezi înainte de a adăuga apa.
- Adaugă 10-15 grame de lavandă într-o cadă cu apă caldă. Eventual poți pune și o lingură cu sare de mare. Stai în apă circa 20 de minute și vei simți imediat efectul relaxant.
- Pune câteva frunze de mentă (Mentha piperita) proaspătă într-o cană cu apă fierbinte. Lasă-le la infuzat trei minute și consumă băutura după cină sau înainte de a te culca.
- Înainte de a lua cina, bea un ceai preparat din câteva flori de portocal și două frunze de salată. Fierbe-le timp de 5 minute și apoi lasă băutura să se răcească puțin.
- Spală o lămâie și rade coaja, pe care o adaugi într-un ceainic cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 5 minute. Îndulcește-o cu miere și bea-o înainte de a te băga în pat.
- Adaugă câteva flori de mușețel și frunze de salvie într-o cană cu apă fierbinte. Acoper-o timp de 7 minute, strecoară infuzia și îndulcește-o cu o lingură de miere. Bea-o încet cu un sfert de oră înainte de a te băga în pat.
- Taie trei căței de usturoi în bucăți mici și pune-i într-o cană cu lapte fierbinte. Consum-o după ce se răcește puțin, fără să îndepărtezi sau să mănânci usturoiul.
- Fierbe timp de 10 minute o mână de rozmarin și una de lămâiță într-un litru de apă și adaugă-le în cada cu apă caldă. Fă o baie relaxantă de 15 minute.
- Pune într-o lampă de aromaterapie sau într-un aparat cu aerosoli câteva picături din următoarele uleiuri esențiale: tuberoză, valeriană, mandarin, benzoe (un fel de rășină asemănătoare smirnei), măghiran dulce, lemn de santal, ylang-ylang, trandafir, neroli, melisă, portocal, lavandă, iasomie ori mușețel.
Vezi și acest articol:
- Prepară un amestec din 20 de grame de semințe de mărar, 30 de grame de frunze de melisă și 30 de grame de flori de soc. Adaugă o lingură din acest amestec într-o cană cu apă fiartă. Consumă infuzia cu 30 de minute înainte de a merge la culcare.
- Adaugă o lingură de tarhon uscat la o cană cu apă fiartă și lasă la infuzat timp de câteva minute. Filtrează amestecul și consumă-l cât este cald, înainte de a te băga în pat.
- Umple cada cu apă caldă și adaugă câteva picături de ulei esențial de Salvia sclarea. Fă o baie caldă de un sfert de oră, apoi bagă-te în pat.
- Amestecă trei linguri de miere cu trei linguri de oțet. Bea două linguri din acest amestec înainte de a merge la culcare. Dacă constați că nu are nici un efect, poți să mai iei o lingură.
- Amestecă puțin ulei de măsline cu câteva picături de ulei esențial de portocal și masează-ți tâmplele sau picioarele, în zona articulației degetului mare.
Sperăm că ai găsit util acest articol și că aceste remedii propuse pentru insomnie și-au dovedit eficiența, scăpându-te de nopțile nedormite.
Sursa fotografiilor: Jacob Stewart, Alyssa L. Miller, Benjamin Watson, Max Talbot Minkin, alevtina, Bastian și Stu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Morin, C. M., Drake, C. L., Harvey, A. G., Krystal, A. D., Manber, R., Riemann, D., & Spiegelhalder, K. (2015). Insomnia disorder. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.26
- Roth, T. (2007). Insomnia: Definition, prevalence, etiology, and consequences. Journal of Clinical Sleep Medicine. https://doi.org/10.1378/chest.14-0970
- Hedges, C., & Ruggiero, J. S. (2012). Treatment options for insomnia. Nurse Practitioner. https://doi.org/10.1097/01.NPR.0000408276.28016.fb
- F. Sarrais, P. de Castro Manglano, El insomnio. (2007) Departamento de psiquiatría Universidad de Navarra, Pamplona.: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200011
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.