Logo image
Logo image

Remedii naturale pentru un ficat sănătos

3 minute
Datorită complexității funcțiilor îndeplinite de ficat, acesta poate uneori obosi. Putem contribui la detoxifierea sa consumând anumite alimente sau ceaiuri.
Remedii naturale pentru un ficat sănătos
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ficatul este al doilea organ ca mărime al corpului uman, fiind întrecut în dimensiuni doar de piele. În afară de rolul esențial pe care îl are în procesul digestiv și în detoxifierea organismului, ficatul ajută la realizarea a peste 500 de funcții. Un ficat sănătos are capacitatea de a filtra aproximativ un litru de sânge pe minut.

În timpul procesului de filtrare prin ficat, sângele este curățat de substanțe cum ar fi hormonii, drogurile, medicamentele, substanțele chimice, bacteriile și toxinele.

În jur de 500 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu un virus ce afectează ficatul și aproximativ un milion dintre ei mor în fiecare an din cauza insuficienței hepatice sau a cancerului.

Însă, multe dintre aceste decese pot fi prevenite printr-o dietă optimă pentru ficat. Cel mai bine este să ne concentrăm pe aplicarea metodelor preventive, dacă vrem să avem un ficat sănătos. Totul se bazează pe o alimentație sănătoasă, fără alcool și, pe cât posibil, pe evitarea contractării oricărui tip de hepatită.

Te-ar putea interesa și:

14 alimente ce-ți curăță ficatul

Simptomele afecțiunilor la ficat

  • Icter, pete, nas roșu, acnee și diferite boli de piele. Senzație de gură uscată, indigestie, greață, gaze, frisoane în timpul digestiei.
  • Purgație defectuoasă, constipație sau diaree, scaune cu multă culoare, crampe intestinale, mâncărimi anale, balonare, paraziți, demineralizare, anemie, diabet, obezitate sau talie prea subțire, apendicită, dificultăți în a adormi.
  • Urină închisă la culoare, durere sub coaste în partea dreaptă, dureri de cap, ciroză, abcese, pietre la vezica biliară, probleme de văz sau de auz, picioare umflate, reumatism, scleroză, dezechilibru glandular, disconfort în timpul menstruației.
  • Sterilitate sau impotență la bărbați, probleme emoționale și instabilitate, bronșită cronică și tuberculoză, tendința de a sângera, predispoziție la mușcăturile de țânțari și chiar cancer.

Uneori, este vital să ajutăm ficatul să se vindece. Acesta îndeplinește funcții atât de complexe încât activitatea sa poate fi perturbată atunci când suferim de boli infecțioase. Dar, există produse naturale ce ne pot ajuta să avem un ficat sănătos.

Produse naturale pentru ficat

Boldo

Some figure

Boldo, numit și planta ficatului, este cunoscut pentru proprietățile sale de regenerare. Această plantă conține boldină, un alcaloid ce stimulează secrețiile de bilă, acid uric și sucuri gastrice, fiind de ajutor pentru ficat. În plus, boldo este fungicid, antioxidant și antiinflamator.

Planta poate fi consumată ca infuzie. Boldo se poate găsi și sub formă de tablete, în magazinele cu produse naturiste. Îl putem consuma după masa de prânz sau cină, pentru a îmbunătăți digestia și funcțiile îndeplinite de ficat. În plus, noaptea, ficatul își intensifică activitatea și, dacă bem o infuzie de Boldo după cină, îl vom ajuta să elimine toxinele mai eficient.

Te-ar putea interesa și:

Slăbește detoxifiindu-ți ficatul!

Usturoi

Fără îndoială, usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente pentru curățarea ficatului în mod natural. El activează enzimele ce elimină toxinele, în timp ce seleniul și alicina din compoziția acestuia au grijă de ficat. Este foarte ușor să folosim usturoi în mâncare și, prin consumul său în mod regulat,  ne asigurăm că avem un ficat sănătos.

Cereale integrale

Some figure

Orezul brun și alte cereale integrale conțin o cantitate mare de vitamine din complexul B. Acestea sunt de mare ajutor pentru ficat, deoarece accelerează arderea grăsimilor. Este important să evităm consumul alimentelor făcute din făină albă și să alegem, în schimb, alternative din cereale integrale.

Legume crucifere

Aceste legume sunt de mare ajutor pentru ficat, având un puternic efect de detoxifiere. Cruciferele conțin substanțe ce neutralizează anumite toxine, cum ar fi nitrozaminele ce se găsesc în fumul de țigară. Ele conțin și glucozinolat, un stimulent ce determină ficatul să producă enzimele necesare în procesul de detoxifiere. Cele mai cunoscute legume crucifere sunt: broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza.

Te-ar putea interesa și:

Cea mai bună dietă pentru curățarea ficatului

Antioxidanți din fructe pentru un ficat sănătos

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tufts, următoarele fructe au conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți:

  • Prune
  • Stafide
  • Afine
  • Mure
  • Căpșuni
  • Zmeură
  • Portocale
  • Grepfrut roz
  • Pepene galben
  • Mere
  • Pere

Antioxidanții ajută la protejarea ficatului de acțiunea radicalilor liberi rezultați în mod natural în urma procesului de detoxifiere. Aceștia trebuie să fie incluși în alimentația noastră.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • ;Healthline.com Liver [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/liver
  • Healthline.com 11 Proven Health Benefits of Garlic [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
  • Campas-Baypoli ON, Bueno-Solano C, Martínez-Ibarra MD, Camacho-Gil F, Villa-Lerma AG, Rodríguez-Núñez R, López-Cervantes J, Sánchez-Machado ID. Contenido de solforafano 1-isotiocianato-4-(metilsulfinil)-butano) en vegetales crucíferos. ALAN Caracas 2009;59(1)
  • Medicina de la Selva. México Oeste. Comunidad Indigena de Chacala (2001)
  • Gutiérrez Machaca R, Jiménez Rojas JJ. Efecto protector del extracto acuoso de Peumus boldus (Boldo) frente a la inducción de cirrosis hepática con paracetamol y fenobarbital en ratas, comparado con la silimarina, arequipa. Arequipa, Perú. 2015

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.