Sex mai mult sau sex mai bun?
Multora le place să se laude că fac sex mai mult decât frecvent. Însă calitatea actului sexual contează mai mult decât frecvența acestuia. De fapt, nu este niciodată bine să asociem „mai mult” cu „mai bun”. Câteodată persoanele care fac sex frecvent se simt foarte nesatisfăcute.
Sexul nu este o chestiune pur fizică, deși mulți dintre noi avem tendința să îl reducem la un simplu act de penetrare. În realitate, sexul prezintă multe alte dimensiuni importante.
Sex mai mult versus sex mai bun
Doar pentru că faci sex mai mult, nu înseamnă neapărat că te vei simți mai satisfăcut. Sexul frecvent poate fi sporadic sau poate deveni o rutină anostă. În fond, „mai mult” nu este sinonim cu „mai bun”.
Te-ar putea interesa și:
Așadar, ce trebuie să facem pentru a avea o viață sexuală mai împlinită? Iată câteva exemple utile:
- Comunicarea este esențială în timpul actului sexual. Cu ajutorul acesteia, partenerul îți va putea împărtăși dorințele sale, astfel încât experiențele voastre sexuale să fie mai plăcute.
- Și generozitatea este un factor important, chiar dacă partenerul tău nu depune la fel de mult efort. Nu fi pasiv, ci străduiește-te să îți satisfaci partenerul.
Acestea fiind spuse, sexul trebuie să fie o activitate plăcută, nu o obligație.
- Este esențial ca tu și partenerul tău să alegeți un mediu confortabil în care să faceți sex. Nu este plăcut să faci sex într-un mediu neprielnic. Însă, dacă vă puteți bucura și relaxa împreună, experiența voastră va fi mult mai intensă.
- Nu sări niciodată peste preludiu. Din contră, în absența acestui ritual, vă va fi foarte greu să aveți o experiență sexuală completă. Săruturile și mângâierile sunt esențiale pentru a vă putea bucura unul de celălalt.
- Un alt aspect important este reprezentat de sincronizarea și sentimentul că există o conexiune între voi. Asta poate să presupună că, din în când, va trebui să faci totul pe cont propriu. Însă fără această conexiune dintre voi, actul sexual va fi un eveniment complet banal.
- Și încrederea în sine este importantă. Aceasta ne permite să alungăm frica și rușinea din viața noastră. Având încredere în noi înșine, renunțăm la ezitare și ne bucurăm de sex de calitate.
Sex mai mult într-o relație
Un studiu publicat în Jurnalul comportamentului și organizării economice (Journal of Economic Behaviour and Organization) a dezvăluit niște informații interesante cu privire la legătura dintre sentimentul de fericire într-o relație și actul sexual.
Cercetătorii care au realizat studiul s-au întâlnit cu 64 cupluri cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani. Jumătate dintre subiecți au fost rugați să facă sex în continuare la fel de frecvent ca în mod obișnuit. Restul subiecților au fost rugați să facă sex mai frecvent.
Te-ar putea interesa și:
La finalul studiului, s-a ajuns la concluzia că acele cupluri care au făcut sex mai mult nu erau mai fericite decât restul subiecților. Una din cauzele posibile ale acestui fenomen este faptul că aceștia nu au acordat suficient timp dorinței sexuale să crească de la sine. Astfel, apetitul lor sexual a scăzut de fiecare dată.
Studiul a scos la iveală ceva foarte interesant. Sexul mai frecvent nu ne face mai fericiți și nu este neapărat mai plăcut. Din acest motiv, este esențial să ne concentrăm asupra calității actului sexual. Numai așa putem avea o satisfacție sexuală ridicată.
Este ceva ce nu poate fi controlat
Deseori anumite aspecte ale relației noastre ne sperie. Este firesc să ne simțim astfel, însă această problemă poate reduce frecvența cu care facem sex. Alteori, vom cădea în plasa unei „rutine sexuale”. Practic, ne vom „programa” anumite zile în care să facem sex, indiferent dacă avem chef sau nu.
După cum îți poți da seama, „rutinele sexuale” pot deveni o problemă, putând chiar să ne facă să urâm sexul. Trebuie să permitem dorințelor noastre să se manifeste în mod firesc, fără a ne forța să urmăm un program strict.
Este la fel ca atunci când ne forțăm să mâncăm din cauza programului, deși nu ne este foame. La final ne balonăm și putem chiar să fim deziluzionați. Nu ne bucurăm de mâncarea consumată și ne simțim prost pentru că am făcut ceva ce nu am vrut să facem.
Fiecare cuplu este diferit. Cine spune că este necesar să face sex o dată pe săptămână? Cine spune că relația ta va avea de suferit dacă tu și partenerul tău faceți sex doar o dată pe lună?
Nu vă comparați cu alte cupluri. În ceea ce privește actul sexual, nu este bine să adoptați o rutină strictă. Efectele unor asemenea obiceiuri pot fi devastatoare. Căutați să faceți sex „de calitate”, nu sex frecvent. În fond, este mai important să te bucuri din plin de timpul pe care îl petreci cu alesul sau aleasa ta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ritchie, M. G. (2007). Sexual Selection and Speciation. Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics. https://doi.org/10.1146/annurev.ecolsys.38.091206.095733
- Bailey, N. W., & Zuk, M. (2009). Same-sex sexual behavior and evolution. Trends in Ecology and Evolution. https://doi.org/10.1016/j.tree.2009.03.014
- Morgan, E. L. (1896). Sexual perversion. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1896.02430560041014
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.