Sucul de aloe vera – beneficii medicinale
Sucul de aloe vera conține toate proprietățile plantei și oferă organismului numeroși nutrienți ce au beneficii pentru sănătate.
Aloe vera este o plantă medicinală foarte populară în toată lumea, utilizată atât în scopuri cosmetice, cât și pentru a îmbunătăți sănătatea. Deși putem profita de beneficiile oferite de aloe vera prin intermediul gelului conținut de această plantă, avem la dispoziție și varianta de a prepara suc de aloe vera, o băutură cu diverse utilizări și beneficii medicinale.
Care sunt proprietățile benefice ale plantei aloe vera?
- Are un conținut bogat de vitamina A, C și B, mucilagiu, minerale, tanini, uleiuri, acizi grași (oleic și linoleic) și aminoacizi
- Stimulează regenerarea celulelor pielii
- Facilitează digestia
- Acționează ca un agent detoxifiant puternic
- Stimulează regenerarea țesuturilor intestinale
- Este utilă împotriva virușilor, bacteriilor și ciupercilor
- Previne îmbătrânirea prematură
- Are un efect analgezic, putând ameliora durerea
- Fortifică sistemul imunitar
- Are un efect antiinflamator puternic
Cum se prepară sucul de aloe vera?
Înainte să începi să prepari această băutură, reține faptul că gelul de aloe vera proaspăt se va oxida foarte repede în contact direct cu aerul. Din acest motiv, te sfătuim să extragi gelul din plantă imediat ce deschizi frunzele și apoi să prepari sucul imediat.
- Taie spinii exteriori ai unei frunze de aloe vera cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Spală cuțitul imediat, apoi spintecă tulpina și extrage gelul conținut.
- Toarnă o cantitate mare de gel de aloe vera într-un robot de bucătărie, adaugă puțin suc de citrice (portocale, grepfrut, etc.) și procesează ingredientele timp de câteva minute. Sucul de citrice este recomandat deoarece poate stabiliza pentru scurt timp gelul de aloe vera expus la aer, oferindu-i astfel o aromă mai plăcută.
- Toarnă lichidul procesat într-un recipient etanș și pune-l în frigider. Pentru a obține sucul, amestecă două linguri de concentrat cu un pahar de apă și servește băutura rezultată.
- Sucul de aloe vera poate fi ținut în frigider cel mult o săptămână. Pentru rezultate optime, este indicat să-l bei în câteva zile.
Te-ar putea interesa și:
Cum poți utiliza sucul de aloe vera în scop medicinal?
Sucul de aloe vera este bogat în nutrienți și are beneficii pentru organism. Această băutură previne dezvoltarea anumitor boli și poate fi utilizat pentru a trata diverse probleme de sănătate.
Doza recomandată de concentrat de aloe vera este de 2 linguri, de 1-3 ori pe zi. Poți să consumi concentratul ca atare sau sub formă de suc (amestecat cu apă).
Citește și:
Pentru a trata constipația
Sucul de aloe vera are beneficii împotriva constipației, având un efect laxativ util. Un pahar de suc pe stomacul gol îți va îmbunătăți digestia și mișcările intestinale.
Pentru a trata problemele intestinale
Sucul de aloe vera are printre beneficii și abilitatea de a regla funcția intestinală și poate fi utilizat pentru a trata diverse probleme gastrointestinale, inclusiv sindromul colonului iritabil și ulcere.
Pentru a fortifica sistemul imunitar
Această băutură este bogată în antioxidanți și nutrienți esențiali pentru fortificarea sistemului imunitar și prevenirea bolilor. Cercetătorii încearcă să descopere dacă conținutul de antioxidanți, beta-sitosterol, vitamina C, beta-carotene, zinc și seleniu îi permit acestei băuturi să fie un aliment anticancerigen. Informațiile referitoare la acest subiect nu sunt concludente.
Pentru a lupta împotriva diabetului
Dacă vrei să-ți reduci glicemia, poți consuma acest suc pe post de supliment alimentar. Însă, dacă suferi de diabet, consultă-ți medicul înainte de a începe să bei suc de aloe vera, astfel încât să nu fii afectat de vreo reacție adversă.
Efecte secundare posibile ale consumului de suc de aloe vera
Consumul de suc de aloe vera produce foarte puține efecte secundare, însă în anumite situații poate cauza reacții adverse. Iată câteva dintre acestea:
- Scăderea nivelului de electroliți din organism, lucru ce încetinește procesul de vindecare și produce o schimbare a culorii urinei (aceasta va deveni rozalie)
- Dezechilibru al nivelului de fluizi din organism
- Crampe intestinale
Mai mult, această băutură poate produce efecte adverse în cazul persoanelor care suferă de boala Crohn, de probleme intestinale, de apendicită sau de colită. Și femeile aflate la menstruație sunt vulnerabile. Dacă te afli în oricare dintre situațiile menționate, nu consuma suc de aloe vera înainte de a cere sfatul unui medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Domínguez, R.N., Arzate, I., Chanona, J., Welti, J., Alvarado, J., Calderón, G. et al. (2012). El gel de Aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. 11(1), 23-43. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-27382012000100003&lng=es&tlng=en
- Radha, M. H. & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 5(1), 21-26. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
- Das, S., Mishra, B., Gill, K., Ashraf, S., Singh, A., Sinha, M. et al. (2010). Isolation and characterization of novel protein with anti-fungal and anti-inflammatory properties from Aloe vera leaf gel. International Journal of Biological Macromolecules. 48(1), 38-43. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2010.09.010
- Sahu, P.K., Giri, D. D., Singh, R., Pandey, P., Gupta, S., Shrivastava, A. K. et al. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review. Pharmacology & Pharmacy, 4(8), 599-610. https://doi.org/10.4236/pp.2013.48086
- Alishahi, M. & Abdy, E. (2013). Effects of different levels of Aloe vera L.extract on growth performance, hemato-immunological indices of Cyprinus carpio L. Iranian Journal of Veterinary Science and Technology, 5(2), 33-44. https://ijvst.um.ac.ir/index.php/veterinary/article/view/16908
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.