Umflarea abdomenului – 6 obiceiuri de evitat
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Este esențial să știi care sunt principalele obiceiuri de evitat pentru a preveni tulburările digestive responsabile de umflarea abdomenului.
Multe persoane au impresia că umflarea abdomenului este doar consecința urmării unei diete nesănătoase și a lipsei de mișcare. Însă, deși acumularea de grăsime la nivelul abdomenului este una dintre principalele cauze ale acestei probleme, există numeroși alți factori care pot influența mărimea taliei.
De pildă, consumul excesiv de sare produce retenție de apă la nivelul țesuturilor, crescând răspunsul inflamator natural al organismului. Ceva asemănător se întâmplă și în cazul intoleranțelor alimentare. Acestea produc indigestie și alte tulburări ale tractului digestiv.
Drept rezultat, este posibil să te simți și să arăți mai „plin” decât de obicei, această senzație fiind foarte incomodă.
6 obiceiuri de evitat care produc umflarea abdomenului
1. Consumul de produse lactate
Consumul de lapte și alte produse lactate reprezintă una dintre principalele cauze ale umflării abdomenului. Această problemă apare din cauza intoleranței la lactoză, care este un zahar natural.
Dacă organismul nu produce suficiente enzime pentru a digera lactoza în mod corespunzător, acest zahar începe să fermenteze la nivelul colonului. Absorbția precară a lactozei poate cauza gaze intestinale, dureri abdominale, diaree și chiar constipație.
Citește și:
Cum poți evita acest obicei?
- Pentru a preveni umflarea abdomenului cauzată de intoleranța la lactoză, este indicat să înlocuiești produsele lactate cu alternative. De pildă, poți încerca să consumi lapte vegetal.
- De asemenea, poți consuma mai multe legume bogate în calciu pentru a-ți satisface necesarul zilnic de minerale.
2. Mâncatul prea rapid
Mănâncul prea repede sau mestecarea alimentele în mod incorect sunt cu siguranță obiceiuri de evitat pentru a preveni umflarea abdomenului.
Cum poți evita acest obicei?
- Rezervă-ți cel puțin 20 de minute pentru a servi o masă. Este esențial să-ți acorzi suficient timp pentru a mesteca alimentele în mod corect dacă vrei să previi umflarea abdomenului.
- Atunci când mănânci, încearcă să-ți îndrepți toată atenția asupra acestei acțiuni, astfel încât să nu înghiți mâncarea înainte să o mesteci în mod corespunzător.
2. Consumul excesiv de sare
Un aport excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale retenției de apă, ale hipertensiunii arteriale și ale inflamării țesuturilor corpului. Deși sarea oferă un gust delicios preparatelor, consumată în exces poate cauza tulburări grave de sănătate.
Pentru a fi consumatori responsabili, trebuie să ținem cont de faptul că sarea pe care o ingerăm nu se limitează doar la cea pe care o adăugăm preparatelor. Acest condiment este omniprezent în alimentele procesate disponibile în comerț.
Cum poți evita acest obicei?
- În loc de sare rafinată, optează pentru sarea de Himalaya.
- Avem la dispoziție numeroase alternative mult mai sănătoase pentru a asezona preparatele, inclusiv șovârful, piperul și cimbrul.
- Nu uita să verifici ambalajul produselor alimentare pe care le achiziționezi. Vei putea ține astfel evidența cantității de sodiu pe care o consumi.
4. Guma de mestecat
Unul dintre motivele pentru care nu reușești să ai un abdomen plat poate fi faptul că obișnuiești să utilizezi gumă de mestecat în fiecare zi. Atunci când mesteci gumă, în corpul tău pătrunde aer, iar asta poate cauza umflarea abdomenului.
Cum poți evita acest obicei?
- Dacă motivul pentru care obișnuiești să mesteci gumă este stresul sau anxietatea, încearcă să înlocuiești acest produs cu o gustare alcătuită din fructe și legume.
Te sfătuim să citești și:
5. Consumul de băuturi carbogazoase
Numeroase campanii publicitare încearcă să ne convingă de faptul că băuturile carbogazoase sunt o modalitate excelentă de a ne potoli setea în zilele toride de vară.
Însă specialiștii în sănătate ne avertizează că această idee este falsă. În realitate, băuturile carbogazoase nu conțin deloc nutrienți esențiali și au în componența lor substanțe artificiale nocive pentru sănătate.
Din cauza conținutului ridicat de zaharuri și îndulcitori artificiali și a procesului de carbonatare, aceste băuturi pot declanșa anumite reacții în tractul digestiv ce produc umflarea abdomenului.
Consumul băturilor acidulate sunt unele dintre acele obiceiuri de evitat pentru a preveni umflarea abdomenului.
Cum poți evita acest obicei?
- În loc să-ți irosești banii pe băuturi carbogazoase, optează pentru sucuri naturale de fructe, ape aromate și ceaiuri.
- Nu uita, ca să te menții hidratat este nevoie să bei doi litri de apă în fiecare zi.
6. Săritul peste mese sau consumul insuficient de alimente
Săritul peste mese sau servirea unor porții mai mici sunt obiceiuri de evitat dacă vrei să previi umflarea abdomenului și să slăbești. Deși până de curând mulți oameni au avut impresia că aceste strategii stimulează pierderea în greutate, recent s-a demonstrat că ele nu au rezultate și că pot avea efecte secundare nedorite.
Dacă nu servești cel puțin cinci mese în fiecare zi, organismul tău va întâmpina dificultăți în a digera alimentele consumate. Îți va fi foame tot timpul, iar grăsimea se va depune în regiunea abdomenului.
Cum poți evita acest obicei?
- Servește porții de mâncare moderate la fiecare masă și planifică-ți cel puțin cinci mese pe zi.
În cazul în care umflarea abdomenului persistă în ciuda urmării sfaturilor prezentate în acest articol, consultă un medic pentru a obține un diagnostic detaliat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Minihane AM, Vinoy S, Russell WR, et al. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015;114(7):999–1012. doi:10.1017/S0007114515002093
- Williams K. Chronic Intermittent Abdominal Bloating and Change in Bowel Habit: An Eight Year Diagnostic Problem Associated with Intra-Abdominal Adhesions. Cureus. 2015;7(8):e294. Published 2015 Aug 3. doi:10.7759/cureus.294
- Guo YB, Zhuang KM, Kuang L, Zhan Q, Wang XF, Liu SD. Association between Diet and Lifestyle Habits and Irritable Bowel Syndrome: A Case-Control Study. Gut Liver. 2014;9(5):649–656. doi:10.5009/gnl13437
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.