6 lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă ai rozacee
Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Rozaceea este o afecțiune comună a pielii care provoacă roșeață și vase de sânge vizibile pe față. De asemenea, poate provoca umflături mici, roșii, care se pot umple cu puroi în unele cazuri. Descoperă 6 lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă ai rozacee!
Această afecțiune poate apărea la orice persoană. Însă afectează cel mai adesea femeile de vârstă mijlocie, cu pielea deschisă la culoare. Simptomele pot să apară într-o perioadă de săptămâni până la luni și apoi să se amelioreze o vreme.
Uneori, simptomele rozaceei sunt confundate cu acneea, o reacție alergică sau alte probleme ale pielii. Cum să eviți focarele dacă ai rozacee? Anumite modificări ale stilului de viață te pot ajuta.
6 lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă ai rozacee
Dacă ai rozacee, este posibil să fi observat că unele produse îți irită pielea. Chiar și cele care pretind că sunt pentru pielea sensibilă pot provoca efecte adverse.
Deși pielea fiecărei persoane reacționează diferit și nu toate ingredientele o afectează în mod egal, îți vom împărtăși șase lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă ai rozacee, astfel încât această problemă să nu se agraveze. Descoperă-le mai jos!
Citește mai mult:
1. Alcool
Potrivit unui articol publicat de National Rosacea Society, într-un sondaj realizat pe 1.066 de participanți, alcoolul a fost un factor iritant în 66% din cazurile studiate.
Este important să eviți alcoolul, deoarece acesta deshidratează și deteriorează barierele protectoare ale pielii. De fapt, poate preveni regenerarea sa naturală, provocând și mai multă iritație.
Alcoolul este utilizat în loțiuni pentru tenul gras sau predispus la acnee și este adesea listat la ingrediente ca alcool denaturat, alcool SD sau propanol. Prin urmare, trebuie să citești întotdeauna etichetele.
2. Anumite ingrediente exfoliante
Exfolierile care necesită o perie, un prosop sau aplicarea unui produs precum zahărul pe piele nu sunt recomandate în această afecțiune a pielii.
Unele ingrediente exfoliante care acționează la nivel chimic, fără a afecta pielea, ar putea ajuta la eliminarea celulelor moarte într-un mod delicat.
Reține faptul că următoarele produse nu sunt potrivite pentru pielea sensibilă și cu atât mai puțin pentru persoanele cu rozacee:
- Pulbere de cărbune. Nu face distincție între celulele moarte și țesutul sănătos al pielii, fiind un agent exfoliant foarte agresiv, în special pentru rozacee.
- Extract din semințe de grepfrut. Face ca vasele de sânge să se apropie de suprafață, provocând roșeață și dermatită de contact iritantă.
- Acizi alfa hidroxi sau AHA. Deși sunt exfolianți chimici obișnuiți, sunt abrazivi pentru pielea sensibilă sau pentru pielea cu rozacee. Unii dintre aceștia sunt acidul citric, acidul lactic sau acidul glicolic.
3. Parfumuri și arome
Dacă ești unul dintre acei oameni cărora le plac produsele cu arome, vei avea o surpriză neplăcută. Parfumurile care sunt adăugate produselor, fie sintetice sau de origine naturală, irită frecvent pielea.
Conform publicației menționate mai sus, una dintre principalele cauze ale dermatitei de contact alergice sunt parfumurile. Acestea cauzează mai multe probleme ale pielii decât contactul cu orice alt ingredient. În plus, pentru a întări parfumurile și a le păstra aroma, unele produse conțin alcool, un alt element iritant.
4. Stres
Stresul este un activator comun al rozaceei. Este important să folosești tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi relaxarea, yoga, respirația profundă sau tai chi, printre altele. Aceste activități pot ajuta la scăderea nivelului de stres și la controlul simptomelor.
Îți recomandăm:
5. Lumina soarelui
Lumina soarelui este unul dintre factorii declanșatori ai rozaceei. Dacă ai această afecțiune a pielii, este important să folosești protecție solară cu factor de protecție minim 30 ori de câte ori este posibil, chiar și atunci când este înnorat.
6. Dieta
Sănătatea intestinală și a pielii merg mână în mână. În acest sens, un studiu publicat în British Journal of Dermatology sugerează faptul că ar putea exista o legătură între unele boli gastro-intestinale și apariția rozaceei.
Prin urmare, ar trebui să-ți limitezi consumul de anumite produse, cum ar fi alcoolul, alimentele condimentate, mesele copioase, grăsimile trans și produsele rafinate, printre altele.
Cum poți ști că ai rozacee
Această afecțiune trebuie evaluată de un dermatolog. Acest profesionist îți va examina pielea și va stabili dacă este vorba despre rozacee sau alte afecțiuni. În plus, îți va indica tratamentul adecvat, în funcție de caz. Deși nu există un remediu pentru această afecțiune, aceste sfaturi te pot ajuta să-ți ameliorezi simptomele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bodom RD, James WG, Berger T. Andrew’s Diseases of the Skin. Dermatology. 9th ed. Philadelphia, Pennsylvania: WB Saunders Company; 2004. p. 300-3.
- Vin-Christian K. Acne rosácea as a cutáneos manifestation of VIH infection. J Am Acad Dermatol. 1994;(30):139.
- Plewig G, Jansen T. Rosácea. En: Fitzpatrick. Dermatología en Medicina General. 6ta ed. Santa Fe de Bogotá: Editorial Médica Panamericana; 2005.
- Egeberg, A., Weinstock, L. B., Thyssen, E. P., Gislason, G. H., & Thyssen, J. P. (2017). Rosacea and gastrointestinal disorders: a population-based cohort study. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.14930
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.