Alimente pe stomacul gol - ce consumăm și ce evităm
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Ce mănânci de obicei pe stomacul gol? Este necesar să iei în calcul beneficiile sau dezavantajele consumului anumitor alimente pe stomacul gol asupra organismului tău. După cum știm deja, multe persoane nu aleg alimentele potrivite la micul dejun.
Până la urmă, mulți dintre noi mâncăm ce este mai rapid și mai ușor de preparat dimineața, după care ne grăbim să ne îndeplinim sarcinile zilnice.
Cel mai bine este să îți rupi puțin din timpul tău pentru a plănui cu atenție meniul primei mese a zilei. Trebuie să te gândești în ce fel poți procura energia de care ai nevoie pentru a-ți duce la bun sfârșit activitățile din ziua respectivă.
Dacă nu știi exact ce ar trebui și nu ar trebui să consumi pe stomacul gol, citește în continuare. Îți oferim câteva recomandări utile.
Nu este indicat să consumi aceste alimente pe stomacul gol
Pe stomacul gol, este bine să mănânci alimente naturale care îți oferă nutrienți complecși. Câteva opțiuni excelente sunt următoarele:
1. Făină de ovăz
Făina de ovăz conține fibre solubile. Acestea oferă următoarele beneficii:
- Îți îmbunătățesc digestia.
- Reduc nivelul de colesterol din sânge.
- Prelungesc senzația de sațietate.
- Întăresc mucoasa gastrică, protejând-o împotriva acidului clorhidric produs în stomac pentru digerarea alimentelor.
2. Ouă
Ouăle sunt recomandate pe stomacul gol, deoarece acestea reprezintă o sursă de proteine foarte sănătoase. Le poți consuma gătite la cuptor, poșate, ca ochiuri sau omletă. Oricum ar fi, ai grijă să limitezi cantitatea de grăsime folosită la prepararea ouălor.
3. Afine
Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe posibile. Acestea îmbunătățesc memoria și circulația sanguină și reduc tensiunea arterială.
Îți recomandăm să consumi afine la micul dejun, în salate, cu iaurt sau cereale.
4. Nuci
Nucile sunt bogate în seleniu, un mineral care reglează nivelul pH-ului din organism, reducând producția de acid gastric. Acest efect scade riscul îmbolnăvirii de ulcer.
Nu uita că nu trebuie să mănânci mai mult de cinci nuci pe zi. Poți tăia miezul în bucăți mici pentru a-l adăuga în cereale sau terci de ovăz.
5. Papaya
Papaya conține o enzimă numită papaină. Papaina îmbunătățește digestia și reduce riscul de dezvoltare a cancerului de colon. În plus, papaya este bogată în fibre și vitaminele E și C, care luptă împotriva radicalilor liberi.
Îți recomandăm să consumi o cană de papaya cel puțin de trei ori pe săptămână.
Te-ar putea interesa și:
6. Făină de hrișcă
Consumul acestei cereale pe stomacul gol oferă multe beneficii organismului. Hrișca este bogată în proteine, fier și vitamine. Poți adăuga făină de hrișcă în smoothie-uri, o poți folosi la prepararea clătitelor sau o poți consuma împreună cu alte cereale.
7. Germeni de grâu
Numai două linguri de germeni de grâu pe zi contribuie la buna funcționare a digestiei. În plus, acest aliment îți oferă:
- 15% din doza zilnică recomandată de vitamina E
- 10% din doza zilnică recomandată de acid folic
Germenii de grâu reprezintă o alternativă excelentă la cerealele clasice disponibile în comerț, care sunt încărcate cu zahăr și conservanți chimici.
8. Cereale integrale fără agenți de creștere
Este bine să mănânci cereale dimineața. În acest fel, ai ocazia să arzi de-a lungul zilei carbohidrații complecși din compoziția lor.
9. Fructe
Micul dejun este cel mai bun moment pentru a consuma o cantitate mai mare de fructe, deoarece acestea se digeră foarte ușor. Prin urmare, te poți bucura de beneficiile fructelor fără ca acestea să stea prea mult timp în stomac.
Ar trebui să consumi aceste alimenet pe stomacul gol
Ai deja o listă de alimente pe care este recomandat să le consumi pe stomacul gol. Acum îți prezentăm câteva alimente pe care este indicat să le eviți. Vei fi surprins…
Roșii
Acest aliment trebuie evitat pe stomacul gol. Roșiile conțin acid tanic, care mărește cantitatea de acid gastric, drept pentru care agravează simptomele arsurilor la stomac.
Cel mai bine este să consumi roșii la alte mese, nu la micul dejun.
Cafea sau ceai
Consumul de ceai pe stomacul gol poate provoca greață și disconfort gastric. La rândul său, cafeaua mărește aciditatea, agravând arsurile la stomac și gastrita.
Dacă vrei să bei ceai, alege unul care reduce sau previne problemele menționate, cum ar fi ceaiul de mentă sau mușețel.
Produse de patiserie
Chiar dacă multe persoane le consumă la micul dejun, nu este indicat să mănânci produse de patiserie la primele ore ale dimineții. Având agenți de creștere, acestea pot irita stomacul, provocând gaze intestinale.
Citește și:
Citrice
Deși citricele sunt foarte sănătoase, este indicat să eviți să consumi aceste alimente pe stomacul gol. Acestea sunt acide și pot cauza arsuri la stomac și alte probleme gastrice.
Poți bea sucuri de citrice ocazional, însă în niciun caz în fiecare zi.
Sucuri acidulate
Pe lângă faptul că măresc riscul de obezitate, sucurile și băuturile carbogazoase pot distruge mucoasa gastrică. Acest lucru afectează circulația din această zonă, provocând probleme precum încetinirea digestiei și chiar constipație.
Optează întotdeauna pentru alimente sănătoase și naturale
După cum poți vedea, nu este greu să ai o dietă sănătoasă. Alege alimente care stimulează digestia și îți mențin nivelul de acid gastric în limitele normale. În plus, consumă alimente care îți asigură necesarul zilnic de vitamine.
Pentru a îndeplini condițiile menționate, trebuie să îți planifici meniul pentru a include și a prepara alimentele alese.
Chiar dacă este o schimbare radicală, vei resimți beneficiile mult timp de acum înainte.
Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Mattson, M. P., Allison, D. B., Fontana, L., Harvie, M., Longo, V. D., Malaisse, W. J., … Panda, S. (2014). Meal frequency and timing in health and disease. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1413965111
Strubbe, J. H., & Woods, S. C. (2004). The Timing of Meals. Psychological Review. https://doi.org/10.1037/0033-295X.111.1.128
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.