Logo image
Logo image

Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema

8 minute
Înțelegerea faptului că un copil cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție nu are o problemă, ci mai degrabă o afecțiune specială, te va ajuta să-ți concentrezi mai bine strategiile și să abordezi ADHD-ul în mod corespunzător.
Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2023

A avea un copil cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) poate fi o provocare zilnică care include momente frustrante și foarte stresante. Cu toate acestea, deși poate părea dificil, unele strategii simple te pot ajuta să-i oferi copilului cea mai bună educație. Prin urmare, trebuie să știi cum să abordezi copiii cu ADHD în mod eficient.

Rutinele normale s-ar putea să nu funcționeze dacă cel mic are ADHD. În plus, metodele tradiționale de educație nu sunt întotdeauna eficiente. Prin urmare, părinții și educatorii trebuie să înțeleagă faptul că tinerii cu această afecțiune au nevoi și reacții diferite.

Nu ne putem aștepta ca cei mici să se schimbe. Mai degrabă, trebuie să ne adaptăm pentru a ne ajuta copiii cu ADHD să prospere.

Copiii cu ADHD: caracteristici

Pentru a aborda ADHD-ul în mod eficient, trebuie să înțelegem caracteristicile copiilor cu această afecțiune. În primul rând, nu toți copiii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție se comportă în același mod. Simptomele care apar pot varia în intensitate și pot chiar să se prezinte independent. De fapt, majoritatea copiilor cu ADHD prezintă doar unul dintre cele două grupuri de simptome.

Cele trei caracteristici principale ale tulburării ADHD sunt hiperactivitatea, deficitul de atenție și impulsivitatea. De asemenea, fiecare are propriile sale sub-simptome.

Citește mai mult:

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție

Some figure
Copiii cu ADHD tind să prezinte simptome legate de hiperactivitate, deficit de atenție sau impulsivitate.

Hiperactivitate

  • Neliniște: Copiii cu ADHD pot avea dificultăți în a sta liniștiți.
  • Vorbesc constant, chiar și atunci când nu ar trebui.
  • Fac zgomote când nu vorbesc.
  • Au dificultăți de relaxare.
  • Trec la o activitate nouă înainte de a o termina pe cea anterioară.
  • Se plictisesc rapid.

Deficit de atenție

  • Se concentrează greu.
  • Au dificultăți în a fi atenți o perioadă lungă de timp.
  • Sunt distrași cu ușurință de stimulii din mediul lor.
  • Nu acordă atenție detaliilor.
  • Au tendința de a nu respecta ordinele sau instrucțiunile.
  • Sunt dezordonați și au dificultăți în organizarea sarcinilor.
  • Uită adesea unde au lăsat lucrurile.
  • Pot schimba subiectul în moduri care nu par să aibă sens.

Impulsivitate

  • Sunt nerăbdători.
  • Acționează impulsiv, fără să se gândească la ce urmează să facă.
  • Au tendința de a întrerupe activitățile și conversațiile altora.
  • Apucă orice articol aflat la îndemâna lor.
  • Răspund în moduri agresive sau dominante.
  • Refuză să le permită altora să-i controleze sau să-i domine.

Mai mult, 70% dintre cei care suferă de ADHD au și alte afecțiuni coexistente. De exemplu, anxietatea, depresia, tulburarea de stres posttraumatic, etc. sunt mai frecvente la copiii cu ADHD.

Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema

Unele ajustări ale modului în care părinții relaționează cu copiii lor pot avea un efect pozitiv asupra comportamentului celor mici. De asemenea, îi pot ajuta să gestioneze mai bine situațiile din viața de zi cu zi. În același timp, unele tehnici care funcționează în educația tradițională pot produce efecte negative la copiii cu ADHD.

NU folosi pedepse

Some figure
La copiii cu ADHD, încurajarea și antrenamentul produc rezultate mai bune decât pedeapsa.

În majoritatea cazurilor, atunci când copiii cu ADHD nu respectă instrucțiunile sau fac ceva ce nu ar trebui, este din cauza distragerii atenției. Cu alte cuvinte, nu este un act de rebeliune sau neascultare intenționată.

Dr. Rusell Barkley, psiholog specializat în ADHD, afirmă faptul că pedeapsa este doar o soluție pe termen scurt. Pe termen lung, copiii își pierd motivația de a face lucrurile pe care oamenii mari le cer. Ei simt furie și frustrare. Uită repede lecția și învață să fie agresivi.

Folosește metode specifice de divertisment și motivație

Un studiu realizat la Universitatea din Ohio a constatat faptul că divertismentul și recompensele produc rezultate pozitive. Dacă vrei ca micuții cu ADHD să facă ceva anume, arată-le acel lucru de câteva ori. Apoi, felicită-i când îl fac singuri.

NU improviza reguli

Copiilor cu ADHD le este greu să înțeleagă și să-și amintească regulile gospodăriei și regulile de comportament. Învățarea și interiorizarea acestora pot necesita timp și este și mai greu dacă lucrurile se schimbă des. Desigur, vei face greșeli pe parcurs, dar evită modificarea și adăugarea regulilor noi în mod constant.

NU stabili reguli confuze și permite flexibilitatea

Regulile trebuie să fie clare, simple și ușor de urmat. Le poți scrie pe o bucată de hârtie și le poți așeza într-un loc vizibil. Procesul de învățare nu se va întâmpla peste noapte. Prin urmare, va trebui să fii flexibil și răbdător atunci când vine vorba de acceptarea erorilor. De asemenea, nu uita să recompensezi realizările și să eviți pedepsele.

NU individualiza problemele

Când ai o problemă – copiii cu ADHD nu se supun sau nu au urmat instrucțiunile – rezistă tentației de a-i învinui. Evită să îi numești absenți sau leneși. De asemenea, nu îi mustra pentru ceea ce au făcut sau nu au făcut cu fraze precum „De ce nu ai făcut asta?” sau „De ce ai făcut asta?”. Cel mai probabil, copilul nu va avea un motiv și se va simți și mai frustrat.

Lucrați în echipă

Some figure
Vorbitul cu răbdare despre probleme și lucrul în echipă pentru găsirea unei soluții îi motivează pe copii să participe la diverse actvități.

Nu încerca să dai vina pe copiii cu ADHD. Mai degrabă, căutați rezolvări împreună și invită-i să facă parte din soluție.

Folosește fraze precum „Avem o problemă. Cum o putem remedia?”. Permite-le copiilor să sugereze soluții și, dacă au dreptate, recompensează-i verbal. Dacă nu oferă cel mai bun răspuns, nu-i descuraja. Mai degrabă, ghidează-i către o soluție adecvată.

„Atunci când faci echipă cu copilul tău pentru a rezolva diferite comportamente negative, creezi un climat în care cel mic se simte iubit și susținut în ciuda neajunsurilor”, explică Carol Brady, psiholog specializat în pediatrie.

NU spune nu fără să te gândești

Uneori trebuie să spui nu, dar cel mai bine este să te gândești puțin înainte de a spune nu direct. Uneori, „nu” este un produs al propriilor noastre griji și al dorinței noastre de control, mai degrabă decât o nevoie reală. Prin urmare, cel mai bine este să te întrebi dacă există un alt răspuns posibil.

Un alt lucru de luat în considerare este faptul că tinerii cu ADHD sunt predispuși la rebeliune. Acest lucru este de înțeles, deoarece un exces de răspunsuri negative stimulează acest tip de comportament.

Citește și:

Ce este sindromul Tourette?

Spune da pentru a spune nu

Dacă ești sigur că răspunsul trebuie să fie „nu”, găsește o modalitate creativă de a răspunde folosind un „da”. Fă o propunere și permite negocierea, motivându-ți copilul și permițându-i să participe la această nouă propunere. Asta nu înseamnă că nu poți da niciodată un răspuns negativ, dar ar trebui să cauți un mod bun de a face acest lucru.

NU fi flexibil cu ora de culcare

Copiilor cu ADHD le este greu să adoarmă. Și, când nu dorm suficient, hiperactivitatea se înrăutățește.

Este logic să crezi că trebuie să-i lași să doarmă ori de câte ori sunt obosiți. Dar, dacă o vei face, nu vor dormi suficient și, prin urmare, nu vor primi odihna necesară. Când sunt obosiți înainte să fie ora de culcare, găsește alte activități pentru a le atrage atenția.

Creează o rutină de somn

Stabilirea unei rutine de somn este fundamentală. Alege o oră specifică pentru a merge la culcare. Stinge luminile, menține casa cât mai liniștită posibil și ajută-ți copilul să adoarmă.

Evită dulciurile, băuturile cu cofeină și orice alt stimulent și oprește televizorul. Pe scurt, creează un ritual înainte de culcare, care să stimuleze odihna.

Copiii cu ADHD: alte sfaturi importante

Discută cu medicul despre medicamente

Some figure
Progresele medicale permit controlul eficient al multor simptome ale bolii.

Dacă medicul copilului recomandă un tip de medicament, trebuie să fii strict cu privire la administrarea acestuia. Medicamentele sunt foarte utile atunci când vine vorba de controlul simptomelor. Dacă ai îndoieli sau nelămuriri, discută cu medicul.

Creează o rutină de exerciții specifice

Activitățile fizice pot ajuta copiii cu ADHD să consume excesul de energie. Mai mult, îi ajută să se concentreze și să-și reducă impulsivitatea.

Împarte sarcinile

Lucrurile care pot părea simple pentru oricine altcineva sunt o mare luptă pentru copiii cu ADHD. Prin urmare, cel mai bine este să împarți sarcinile în activități mai mici, care sunt mai ușor de gestionat de către copii.

Ajută-i cu o agendă scrisă a acestor activități și separă activitățile prin culoare. În acest fel, vor fi mai ușor de distins, astfel încât copiii să le poată vedea ca sarcini individuale. Nu crea o simplă listă pe care copiii cu ADHD o vor considera imposibil de abordat.

Limitează elementele ce distrag atenția

Some figure
Creează un mediu relaxat, care să nu distragă atenția copilului, în special în apropierea orei de culcare sau studiu.

Orice lucru din mediul copiilor cu ADHD le poate atrage atenția. Pe cât posibil, creează spații speciale pentru activitățile lor.

Nu pune un televizor sau jocuri video în camera în care copiii dorm sau își fac temele. De asemenea, pune jucăriile la distanță când este timpul de culcare și oprește televizorul în timpul mesei.

Luați pauze

Atât copiii cu ADHD, cât și părinții lor trebuie să ia pauze. Copiii trebuie să facă o pauză în mijlocul activităților pentru a nu se simți copleșiți. Nici nu este bine ca micuții să depindă în mod constant de părinții lor. Ei trebuie să învețe să aibă încredere în ei înșiși. Și tu ai nevoie de timp liber pentru a te relaxa și a nu te simți copleșit.

Apelează la un profesionist pentru a te ajuta să abordezi cu succes tulburarea ADHD

Chiar dacă crezi că te poți descurca singur, trebuie să recunoști că este posibil să ai nevoie de asistență. Un psiholog specializat în ADHD vă va oferi instrumente care vor deschide o lume plină de oportunități pentru copil.

De asemenea, poți căuta ajutor în ceea ce privește îngrijirea copilului. Acest lucru îți va permite să te odihnești și să petreci timp făcând alte activități, știind că cel mic este pe mâini bune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.