Logo image
Logo image

Cum să scapi de o obsesie

5 minute
Nu găsești o modalitate de a depăși o obsesie? Încearcă să aplici sfaturile pe care ți le-am pregătit. Cu puțin efort și perseverență, vei reuși să alungi obsesia!
Cum să scapi de o obsesie
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Obsesia este o tulburare mintală care este generată de o idee ce asaltează mintea. Există multe tipuri de obsesie, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de personalitate. Dacă crezi că ești obsedat de ceva, astăzi avem o serie de sfaturi ca să scapi de o obsesie.

Obsesia este adesea legată de dragoste sau curățenie. Cu toate acestea, poți să ai o obsesie despre orice. Orthorexia, blancorexia, și tanorexia sunt un bun exemplu în acest sens. Pașii pentru a te elibera de o obsesie te vor ajuta să depășești aceste situații potențial periculoase.

7 pași ca să scapi de o obsesie

Potrivit experților, obsesiile pot fi clasificate ca autogene și reactive. Obsesiile autogene sunt cele care se dezvoltă fără un stimul extern identificabil, în timp ce obsesiile reactive necesită ca acest stimul să se manifeste.

De multe ori se crede că nu este posibil să te eliberezi de o obsesie. Aceasta este o credință eronată, deoarece studiile și cercetările arată că tratamentul eficient este posibil. Unii psihologi au sugerat chiar ședințe de grup pentru a depăși o obsesie, deși ședințele individuale ar trebui să primeze.

Este foarte important să știi că obsesia poate fi tratată și, odată cu ea, toate simptomele care o însoțesc (anxietate, depresie, frică și altele). Să vedem 7 pași pe care îi poți face pentru a te elibera de aceste gânduri!

1. Cere ajutor profesional

Some figure

Da, cel mai inteligent lucru pe care îl poți face ca să scapi de o obsesie este să cauți ajutor profesional. În general, majoritatea oamenilor sunt tratați cu psihoterapie sau medicamente. Consultarea cu un profesionist din domeniul sănătății mintale este primul pas în a scăpa de o obsesie.

Recomandăm: 8 sfaturi pentru a îmbunătăți capacitatea de gândire independentă

Este foarte probabil să fii suspicios în a căuta ajutor de acest tip din cauza stigmatului care poate apărea. Dacă vrei să depășești aceste episoade, va trebui să-ți elimini această idee din minte. Așa cum mergi la cardiolog când simți un disconfort repetitiv la inimă, ar trebui să mergi la psiholog pentru orice tip de afecțiune pe care o poate trata.

Poate fi necesar să încerci două sau trei alternative înainte de a găsi un model de terapie care ți se potrivește. De asemenea, multe dintre obsesii au apărut din cauza traumelor din copilărie sau adolescență. A afla ce se află în spatele lor poate fi de mare ajutor pentru a le depăși.

2. Distrage-ți atenția de la gândurile obsesive

A doua recomandare pentru a te elibera de obsesii este să-ți distragi atenția de la gândurile obsesive. Obsesiile autogene, cele care apar fără un stimul extern, se manifestă intens atunci când ești singur și cu mintea goală.

Din acest motiv, încearcă să-ți distragi atenția petrecând timp cu prietenii tăi sau făcând lucruri care împiedică ideile compulsive să se dezvolte în capul tău. Citește o carte, mergi la plimbare, mergi la film sau fă un sport. De îndată ce simți că ideea prinde contur în capul tău, încearcă să-ți concentrezi atenția asupra altor aspecte.

3. Nu te izola de mediul tău

Urmând ideea anterioară, ceea ce nu ar trebui să faci niciodată este să te izolezi de mediul tău, adică să întrerupi orice comunicare cu prietenii sau familia și să lupți singur în acest război. Dacă faci asta, vei pierde lupta.

Un prieten este întotdeauna de mare ajutor, mai ales când vine de la cineva care te apreciază. Izolarea nu este niciodată soluția. De fapt, poate agrava simptome precum anxietatea sau depresia. Bineînțeles că este firesc să te ferești să-ți împărtășești obsesia, dar amintește-ți de exemplul cardiologului de mai sus.

4. Stai departe de sursa obsesiei

Așa cum pentru a depăși alcoolismul trebuie să stai departe de alcool, pentru a depăși orice episod de acest tip trebuie să tai legătura care te leagă de sursa obsesiei tale. Da, știm că a face asta nu este ușor, dar fă-o treptat.

Dacă tai brusc legătura cu obsesia, este foarte probabil să suferi simptome identice cu sindromul de sevraj. În mod ideal, ar trebui să înveți să trăiești cu obiectul obsesiei tale fără ca acesta să trezească idei compulsive în tine. Deocamdată, ar trebui să stai departe de el.

Un exemplu foarte simplu: dacă ești obsedat de curățenie, pune pe altcineva să facă curățenie pentru tine. Este nevoie de multă voință și angajament, dar, dacă ai ținut cont de cei trei pași anteriori pentru a te elibera de o obsesie, o vei putea gestiona mult mai bine.

5. Include noi obiceiuri în viața ta

Foarte important pentru tine este să-ți concentrezi gândurile asupra noilor obiective. Poate fi orice. Important este că nu intră în conflict cu ceea ce am menționat deja (adică nu te izolează și nici nu se învârte în jurul obsesiei tale).

Tricotat, yoga, pictură, scris, voluntariat la organizații caritabile, cursuri de gătit, participarea la cursuri de dans, pescuit, grădinărit, cursuri de fotografie și cântat sunt doar câteva idei de hobbyuri. Acestea te vor ajuta să ai o nouă perspectivă asupra vieții și să pui obsesia în plan secundar.

6. Practică meditația

Some figure

După cum subliniază experții și cercetătorii, meditația este un instrument solid pentru a face față obsesiei. În plus, este o alternativă care îți permite să faci față anxietății, depresiei și tensiunii care însoțesc adesea aceste episoade. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă o exersezi în grup, este o strategie excelentă pentru a evita izolarea.

Meditația este o tehnică subestimată pentru a face față acestor tipuri de tulburări. Te ajută să-ți controlezi impulsurile. Dacă vrei, poți începe să o practici acasă și apoi să participi la sesiuni de grup.

Citește și: Femeile cu dependență emoțională prezintă un risc mai mare de femicid

7. Înțelege că obsesia nu este o prioritate în viața ta

Gândește-te la obsesia ta chiar acum. Indiferent de natura sa, este ceva care îți face mai mult rău decât bine. În plus, este un comportament care, redus sau eliminat, nu afectează deloc integritatea sau sănătatea.

Desigur, înțelegerea acestui lucru nu va face obsesia să dispară, dar te va încuraja să progresezi. Știind că ideile tale obsesive te rănesc și că materializarea lor nu este necesară în viață te va încuraja să vrei să le inversezi.

Sperăm că aceste sfaturi pentru a depăși o obsesie îți vor fi de mare ajutor. Deși nu este nimic greșit în a încerca să o elimini singur, ajutorul unui profesionist este esențial. Nu evita să consulți unul dacă obsesia ta scapă de sub control!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lee, H. J., & Kwon, S. M. Two different types of obsession: autogenous obsessions and reactive obsessions. Behaviour research and Therapy. 2003; 41(1): 11-29.
  • Krisanaprakornkit, T., Sriraj, W., Piyavhatkul, N., & Laopaiboon, M. Meditation therapy for anxiety disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2006; (1).
  • O’Connor, K., Freeston, M. H., Gareau, D., Careau, Y., Dufour, M. J., Aardema, F., & Todorov, C. Group versus individual treatment in obsessions without compulsions. Clinical Psychology & Psychotherapy. 2005; 12(2): 87-96.
  • Shannahoff-Khalsa, D. S., Ray, L. E., Levine, S., Gallen, C. C., Schwartz, B. J., & Sidorowich, J. J. Randomized controlled trial of yogic meditation techniques for patients with obsessive-compulsive disorder. CNS spectrums. 1999; 4(12): 34-47.
  • Woody, S. R., Whittal, M. L., & McLean, P. D. Mechanisms of symptom reduction in treatment for obsessions. Journal of consulting and clinical psychology. 2011; 79(5): 653.
  • Whittal, M. L., Woody, S. R., McLean, P. D., Rachman, S. J., & Robichaud, M. Treatment of obsessions: A randomized controlled trial. Behaviour research and therapy. 2010; 48(4): 295-303.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.