Logo image
Logo image

Durerile articulare și alimentele de evitat

4 minute
Anumite alimente activează răspunsul inflamator al organismului, afectând sănătatea articulațiilor. Pentru a ameliora inflamațiile și a reduce durerea experimentată, încearcă să eviți aceste alimente nocive.
Durerile articulare și alimentele de evitat
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Durerile articulare reprezintă o problemă de sănătate frecventă. Ele pot fi consecința inflamațiilor, a leziunilor sau a dezvoltării unor boli cronice. În acest articol vrem să îți prezentăm câteva informații despre durerile articulare și alimentele ce trebuie evitate pentru a le preveni. 

În general, declanșarea durerilor articulare este asociată cu înaintarea în vârstă. Însă și persoanele tinere pot fi afectate din cauza unor leziuni sau a deteriorării premature.

Indiferent de circumstanțe, durerile articulare reduc calitatea vieții. Persoanele afectate nu se pot mișca corect și întâmpină dificultăți în a-și îndeplini sarcinile zilnice.

Avem la dispoziție mai multe moduri de a reduce intensitatea simptomelor care ne deranjează. Pe de altă parte, anumiți factori pot intensifica durerea.

De pildă, există diverse alimente care stimulează răspunsul inflamator al organismului, reducând cantitatea de nutrienți absorbită și inhibând vindecarea.

Drept consecință, greutatea corporală crește și organismul reține deșeuri. Printre altele, acești factori pot cauza declanșarea unor boli mai grave.

Te-ar putea interesa și:

Durerile articulațiilor – remediu cu sare și ulei

Nu toată lumea știe care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm pentru a preveni durerile articulare. Așadar, în acest articol vrem să îți prezentăm câteva informații despre durerile articulare și alimentele ce trebuie evitate. 

Durerile articulare și alimentele care le agravează

1. Carnea procesată și cea roșie

Some figure

Atât carnea procesată, cât și cea roșie conțin substanțe chimice nocive. Acestea pot stimula răspunsul inflamator al corpului. Nitriții și purinele din componența acestor cărnuri rămân în organism și, pe termen lung, cauzează durere și rigidizarea articulațiilor.

2. Zaharurile rafinate

Un consum excesiv de zaharuri rafinate a fost asociat cu dezechilibrarea proceselor inflamatorii ale corpului. Toate sursele de zahăr rafinat sunt nocive. Acest produs stimulează secreția unor substanțe chimice numite citokine, ce intensifică durerea și inflamațiile.

Mai mult, zaharurile rafinate sunt bogate în calorii. Din acest motiv, consumul lor susține câștigul în greutate, ceea ce crește presiunea exercitată asupra mușchilor și articulațiilor.

3. Laptele și celelalte produse lactate

Some figure

Laptele și celelalte produse lactate au fost asociate cu durerile articulare, inclusiv în cazul tinerilor.

Acest tip de alimente prezintă un nivel ridicat de cazeină, o proteină ce crește nivelul inflamațiilor din corp. Cazeina irită țesuturile care protejează articulațiile. În cantități excesive, ea poate cauza deteriorarea acestora.

Un alt dezavantaj al produselor lactate este faptul că sunt bogate în grăsimi saturate. Astfel, ele măresc greutatea corporală și stimulează inflamarea țesuturilor adipoase.

4. Sarea

Consumul excesiv de sare de masă a fost asociat cu declanșarea mai multor boli cronice care alterează calitatea vieții. Acest condiment dereglează echilibrul de lichide din corp. În același timp, sarea îți crește riscul de a suferi de o boală cardiacă și de a experimenta inflamații.

Organismul uman are nevoie de o cantitate mică de sare pentru a funcționa în stare optimă. Însă majoritatea dintre noi avem un aport zilnic de sare de 10 ori mai mare decât este indicat.

5. Uleiul de porumb

Some figure

Uleiul de porumb este bogat în acizi grași. Aceste substanțe stimulează producția de chimicale inflamatoare în organism. În plus, conținutul caloric mare al uleiului de porumb alterează calitatea articulațiilor, agravând problemele inflamatorii.

6. Ouăle

S-a demonstrat că ouăle sunt sănătoase și constituie o sursă importantă de proteine. Însă dacă suferi de probleme articulare, nu este indicat să consumi ouă în mod regulat.

Fiind produse de origine animală, ouăle conțin o cantitate semnificativă de acid arahidonic. Această substanță se află în componența gălbenușului de ouă și promovează inflamațiile.

7. Cerealele și făina rafinată

Some figure

Cerealele și făina rafinată reprezintă alimente periculoase care promovează inflamațiile. Printre altele, ele pot cauza deteriorarea articulațiilor și durerile articulare.

În primul rând, aceste alimente sunt bogate în gluten, drept pentru care au un impact negativ asupra metabolismului. Glutenul cauzează producția unor substanțe care amplifică senzația de durere.

Te-ar putea interesa și:

Smoothie antiinflamator pentru durerile articulare

Consumul zilnic de cereale și făină rafinată a fost asociat cu declanșarea inflamațiilor cronice și a bolilor autoimune. Deoarece conțin calorii goale, aceste alimente promovează supraponderalitatea, bolilele cardiace și diabetul.

8. Durerile articulare și alimentele de tip „fast food”

Alimentele de tip „fast food” și prăjelile disponibile în comerț sunt bogate în grăsimi saturate și făină rafinată, care promovează inflamarea țesuturilor adipoase. Aceste alimente pot cauza și tulburări cardiace și dureri articulare.

Nu uita, dieta ta joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea articulațiilor. Reducându-ți aportul de aceste alimente sau evitându-le cu totul, vei combate durerile articulare, precum și celelalte simptome asociate cu această problemă.

O altă măsură pe care o poți lua este să consumi mai multe alimente bogate în antioxidanți și acizi grași omega-3. Acestea au un efect antiinflamator.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chai W., Morimoto Y., Cooney RV., Franke AA., et al., Dietary red and processed meat intake and markers of adiposity and inflammation: the multiethnic cohort study. J Am Coll Nutr, 2017. 36 (5): 378-385.
  • Vitellio P., Celano G., Bonfrate L., Gobbetti M., et al., Effects of bifidobacterium longum and lactobacillus rhamnosus on gut microbiota in patients with lactose intolerance and persisting functional gastrointestinal symptoms: a randomised, double blind, cross over study. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.