Evită persoanele toxice ca să fii fericit
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Relațiile cu oamenii din jurul nostru nu sunt mereu benefice pentru noi. Putem avea în preajma noastră oameni ce pot face ca greutățile prin care noi trecem să pară mult mai dificile decât sunt în realitate. Acestea sunt persoanele toxice.
Persoanele toxice sunt acei indivizi care emană permanent pesimism.
Dacă lucrurile nu merg așa cum ai vrea sau te confrunți cu o dificultate, este perfect normal ca situația să ți se pară sumbră. Însă atitudinea ta în aceste momente va demonstra dacă ai sau nu o personalitate puternică.
Un individ cu adevărat puternic este capabil să depășească orice obstacol îi iese în cale.
Persoanele toxice sunt incapabile să aprecieze aspectele pozitive ale vieții, concentrându-se în schimb asupra celor negative.
Este foarte important să fim capabili să identificăm acești indivizi. Ei pot deveni veritabile bariere care ne împiedică să ne soluționăm problemele.
Deși nu realizezi asta, șansele ca un individ negativist să fie aproape de tine chiar acum sunt foarte mari.
Dacă te simți nefericit, te sfătuim să eviți persoanele toxice pe care ți le vom prezenta în articolul de azi.
Care sunt persoanele toxice pe care trebuie să le eviți?
1. Oportuniștii
Există mai multe feluri de oportuniști. În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai frecvente două tipuri: manipulatorii și cei care tânjesc după milă.
Persoanele toxice care se încadrează în prima categorie profită de statutul social, aptitudinile și abilitățile lor pentru a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori sau să aibă impresia că depind de ele.
Acestea pot adopta o atitudine dominantă pentru a te face să le îndeplinești dorințele, chiar dacă tu nu vrei să faci asta.
Cei care tânjesc după milă vor să profite de empatia ta pentru a te face să îi ajuți sau chiar să le rezolvi problemele. Nu este un lucru rău să-ți ajuți un prieten care trece printr-o perioadă mai dificilă. Însă trebuie să începi să devii bănuitor atunci când aceste „situații de criză” devin foarte frecvente.
Citește și:
2. Iresponsabilii
Persoanele toxice care sunt incapabile să-și recunoască greșelile sau care obișnuiesc să dea vina pe alții îți vor influența viața în mod negativ. Pe lângă faptul că atitudinea lor este contagioasă, este foarte posibil ca la un moment dat să le devii victimă.
În general, iresponsabilii sunt indivizi imaturi, lipsiți de abilitatea de a-și înfrunta propriile provocări sau greutăți.
Dacă nu reușești să te descotorosești de aceste persoane toxice, te vei trezi acuzat că ești sursa tuturor problemelor acestora.
3. Cei care nu te plac
Din cauza stilului de viață, a personalității și a altor calități pe care le posezi, este foarte posibil ca cineva să înceapă să te displacă fără a se strădui ca mai întâi să te cunoască.
Multe persoane care se regăsesc în această situație încearcă prin mai multe mijloace să schimbe opinia nefavorabilă a respectivului. Însă, în ciuda tuturor eforturilor acestora, individul în cauză rămâne impasibil.
Motivul este simplu: există anumite persoane care pur și simplu nu ne suportă. Din acest motiv, nu are rost să ne chinuim pentru a-i face pe toți să ne placă.
Cel mai bine este să ne concentrăm doar asupra celor care vor să fie alături de noi necondiționat.
4. Cei care nu-și pot părăsi zona de confort
Vrei să trăiești o viață plină de aventură și experiențe noi? Atunci te sfătuim să eviți persoanele toxice care sunt incapabile să-și părăsească zona de confort.
Acești indivizi trăiesc într-o frică permanentă și generalizată, pe care vor încerca să ți-o transmită și ție.
5. Cei care îți atrag mereu atenția asupra defectelor tale
Fiecare dintre noi are anumite defecte. Pentru a le putea depăși, este foarte benefic ca cineva să ne atragă atenția asupra acestor puncte slabe. Însă trebuie să avem mare grijă.
Deși unii oameni sunt în mod onest interesați de bunăstarea noastră și vor să ne ofere critici constructive, persoanele toxice ne pot exploata slăbiciunile pentru a ne ataca.
Dacă cunoști pe cineva care nu ezită niciodată să te facă conștient de greșeala comisă, fără a-ți recunoaște și realizările, ar fi bine să începi să eviți acest individ. În timp, atacurile acestuia îți vor distruge stima de sine.
6. Cei care te fac să te îndoiești de tine
Câteodată este bine să avem alături de noi o persoană capabilă să prezinte în mod clar riscurile asociate anumitor situații sau activități. Însă există numeroși indivizi toxici care încearcă să ne facă să ne îndoim de noi înșine și să nu reușim să ne îndeplinim obiectivele.
Persoanele toxice care intră în această categorie tind să-și trăiască viața copleșite de frică. Ele nu-și părăsesc niciodată zona de confort și vor ca ceilalți să se comporte la fel.
Din acest motiv, ele vor încerca să-ți saboteze demersurile, să îți sporească nesiguranța sau să te umple cu negativitate.
Te sfătuim să citești și:
7. Leneșii
Lenea este o problemă foarte contagioasă. Atunci când ești înconjurat numai de oameni leneși, mai devreme sau mai târziu te vei molipsi și tu.
Chiar și cei mai puternici indivizi pot cădea în această capcană dacă sunt permanent înconjurați de persoane care nu au niciodată chef să facă nimic.
Interacțiunile cu cei leneși sunt nocive. Cei care își amână mereu proiectele în loc să le ducă până la capăt îți pot reduce și ție productivitatea.
Dacă ai reușit să identifici care sunt persoanele toxice din viața ta, te sfătuim să începi să le eviți cât mai curând posibil.
Numai așa te vei putea proteja împotriva influenței lor negative, care îți va afecta deciziile, munca și plăcerile.
Nu este ușor să învingem acest tip de manipulare. Însă este necesar să facem asta dacă vrem să ne menținem echilibrul emoțional.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hazy, J. K., & Boyatzis, R. E. (2015). Emotional contagion and proto-organizing in human interaction dynamics. Frontiers in psychology, 6, 806. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00806
- Kuang, B., Peng, S., Xie, X., & Hu, P. (2019). Universality vs. Cultural Specificity in the Relations Among Emotional Contagion, Emotion Regulation, and Mood State: An Emotion Process Perspective. Frontiers in psychology, 10, 186. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00186
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.