6 obiceiuri ce pot cauza probleme la glanda tiroidă
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Glanda tiroidă are un rol vital în întreținerea sănătății organismului, însă aceasta poate fi afectată de mai multe probleme și factori externi.
Glanda tiroidă are forma unui fluture și, deși nu multe persoane conștientizează acest lucru, aceasta joacă un rol foarte important în păstrarea sănătății organismului și este responsabilă de producerea de hormoni ce reglează procesele metabolice din corp.
Funcționarea glandei tiroide este importantă în reglarea temperaturii corporale, a ritmului cardiac, a dispoziției și a ratei metabolice, cea care determină ritmul în care organismul arde caloriile.
Pe scurt, funcționarea corespunzătoare a acestei glande influențează sănătatea întregului corp. Prin urmare, orice modificare la nivelul funcțiilor sale poate provoca dezechilibre hormonale ce duc la dezvoltarea a diverse boli și tulburări.
Mai jos îți prezentăm 6 obiceiuri nesănătoase care îți pot cauza probleme la glanda tiroidă.
Care sunt cele mai comune probleme la glanda tiroidă?
Femeiele sunt de 8 ori mai predispuse la probleme cu glanda tiroidă față de bărbați, iar factorii de risc cresc odată cu instalarea menopauzei.
Principalele disfuncții tiroidiene sunt:
Hipotiroidismul: Apare atunci când glanda tiroidă nu mai produce suficienți hormoni. Acest lucru duce la un dezechilibru în organism, provocând următoarele simptome:
- Oboseală și depresie
- Senzație de frig
- Dureri musculare
- Încetinirea procesului gândirii și dificultăți de concentrare
- Probleme digestive și constipație
- Menstruații mai abundente și mai îndelungate
- Creștere bruscă în greutate
- Păr, piele și unghii uscate și fragile
Hipertiroidismul: Este opusul afecțiunii descrise mai sus. Apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate excesivă de hormoni, cauzând următoarele simptome:
- Tremurături, nervozitate și irascibilitate
- Senzație de căldură
- Ritm cardiac crescut sau neregulat
- Slăbiciune musculară și oboseală
- Scaune mai dese
- Menstruații mai rare
- Scădere bruscă în greutate
- Căderea părului
- Ochi bulbucați
Te-ar putea interesa și:
Ce obiceiuri afectează glanda tiroidă?
Problemele tiroidiene sunt în mare parte cauzate de boli genetice sau autoimune și de folosirea anumitor medicamente.
Diferite studii au demonstrat că există o legătură între anumite obiceiuri și un risc crescut de a suferi de probleme ale glandei tiroide. Acestea afectează în mod direct metabolismul și sănătatea organismului.
Un stil de viață sedentar
Din cauza comodităților vieții moderne, multe persoane au devenit extrem de sedentare, punându-și sănătatea în pericol. Lipsa exercițiilor fizice zilnice poate afecta glanda tiroidă, ducând la apariția hipotiroidismului.
Care este soluția?
Fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi și evită să stai pe scaun sau culcat pentru perioade lungi de timp.
Excesul de cafeină
Multe persoane sunt incapabile să-și înceapă ziua fără o ceașcă de cafea, iar acest lucru nu este neapărat o problemă. Cu toate acestea, niciun specialist în domeniul medicinei nu îți va recomanda să consumi cantități excesive de cafeină, întrucât această substanță provoacă modificări în organism, cum ar fi cele de la nivelul glandei tiroide.
Care este soluția?
Evită să bei cafea sau ceaiuri bogate în cafeină în exces și optează pentru apă și sucuri naturale.
Alcoolismul
Consumul excesiv de alcool afectează glanda tiroidă și poate duce la hipotiroidism.
Care este soluția?
Evită băuturile alcoolice sau consumă-le cu moderație.
Citește și:
Tutunul
Țigările și fumul pe care îl produc acestea conțin substanțe toxice, cum ar fi sulfocianura, ce pot provoca probleme tiroidiene grave. Și mai îngrijorător este faptul că fumătorii se confruntă cu mai multe dificultăți în a ține sub control aceste probleme, comparativ cu nefumătorii.
Care este soluția?
Fumătorii trebuie să facă tot posibilul pentru a renunța la acest obicei dăunător și a-și îmbunătăți calitatea vieții. Nefumătorii trebuie să evite fumatul pasiv.
Deficitul de iod
Deficitul de iod este una dintre principalele cauze ale problemelor tiroidiene, mai ales a hipotiroidismului. Acest element este necesar pentru ca glanda să producă hormoni și să funcționeze în mod adecvat.
Care este soluția?
Mărește aportul de iod, incluzând în dietă următoarele alimente:
- Sare de mare
- Pește și fructe de mare
- Fasole albă
- Alge marine
- Varec
- Ceapă și usturoi
- Produse lactate: iaurt, lapte și brânză
Stresul
Glandele endocrine sunt sensibile la stresul fizic și emoțional. Acesta poate afecta tiroida.
Care este soluția?
Învață să ții sub control stresul prin tehnici de relaxare și activități plăcute.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Meier, C., Müller, B., & Staub, J.-J. (2004). Encyclopedia of Endocrine Diseases. Encyclopedia of Endocrine Diseases. https://doi.org/10.1016/B0-12-475570-4/00726-5
- Prummel, M. F., Strieder, T., & Wiersinga, W. M. (2004). The environment and autoimmune thyroid diseases. European Journal of Endocrinology / European Federation of Endocrine Societies. https://doi.org/10.1530/eje.0.1500605
- Wiersinga, W. M. (2013). Smoking and thyroid. Clinical Endocrinology. https://doi.org/10.1111/cen.12222
- Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives and Contaminants. https://doi.org/10.1080/0265203021000007840
- Kim, B. (2008). Thyroid Hormone as a Determinant of Energy Expenditure and the Basal Metabolic Rate. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2007.0266
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.